nieuws

Aboutaleb haalt uit naar anti-Zwarte Piet betogers

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft geen goed woord over voor de activisten die zaterdag plots in Rotterdam opdoken om te betogen tegen Zwarte Piet. Daarmee namen de demonstranten volgens de burgemeesters grote risico's.
''Moet je je voorstellen dat je het in je hoofd haalt om met tweehonderd mensen een verrassingsdemonstratie te gaan houden in de buurt van honderden kinderen en ouders'', zegt Aboutaleb vanuit Groot-Brittannië, waar hij op werkbezoek is.
Doordat de activisten via social media lieten weten waar ze mee bezig waren, had de actie volgens de burgemeester een aanzuigende werking kunnen hebben op extreemrechtse groepen. ''Voordat je het weet heb je een slagveld in de buurt van kinderen.''
Aanbod
Het protest viel uiteindelijk in het water doordat de politie bijna tweehonderd betogers arresteerde op verschillende plekken in de stad. Ze hadden een aanbod afgeslagen om zich naar Maassluis te laten begeleiden. Daar mocht wel gedemonstreerd worden.
Aboutaleb noemt het vervelend dat de demonstranten vooraf niet hebben overlegd over hun actie, maar plots opdoken in de stad. ''Twee bussen uit Amsterdam richting Maassluis en dan vervolgens in Rotterdam stoppen. Ik vind dat ongehoord.''
Signalen
De verrassingsactie faalde ook doordat de politie vrijdag al signalen had ontvangen dat de betogers mogelijk niet naar de intocht in Maassluis zouden reizen. Daar waren zware veiligheidsmaatregelen genomen.

Aboutaleb tekende daarop een noodbevel om demonstraties te verbieden. ''Hetgeen ook aan hen is verteld toen ze met de bus in Rotterdam arriveerden.'' De betogers zouden die bevelen hebben genegeerd en wilden toch naar de Rotterdamse intocht van Sinterklaas.
''Toen ze de bevelen van de politie niet opvolgden, volgde arrestatie. En als je je verzet tegen je arrestatie, loop je het risico dat geweld wordt gebruikt'', zegt de burgemeester. ''Heel vervelend, ook voor mij. Maar soms moet dat nou eenmaal zo.''

Debat

De PvdA in Rotterdam heeft een debat aangevraagd over de demonstratie. "Er is mij nog veel onduidelijk", vertelt raadslid Peggy Wijntuin. "Ik wil graag horen of betogers in hun demonstratierecht zijn beperkt. Wij hebben verhalen gehoord van mensen die zeggen dat ze vreedzaam wilden demonstreren en dat is ze zaterdag niet gelukt. Wij willen graag antwoorden."
Leefbaar Rotterdam staat vierkant achter het optreden van de burgemeester. "Iedereen mag demonstreren", vertelt raadslid Lars Sørensen. "Maar als je zo'n verrassingsaanval uitvoert en je gaat met tweehonderd zwarte baretten richting het Willemsplein, dan heb je het recht op demonstratie verloren."