nieuws

Rotterdam wint prijs voor 'schenden privacy huurders'

Camera's
Camera's
De gemeente Rotterdam krijgt een speciale 'prijs' omdat het de privacy zou schenden van toekomstige huurders. De stad wint die zogeheten Big Brother Award vanwege het plan om 'asociale, criminele of geradicaliseerde' bewoners te weren uit sommige buurten.
De initiatiefnemer van de prijs, Bits of Freedom (BoF), laat experts jaarlijks een privacyschender aanwijzen om in de schijnwerpers te zetten. Dit jaar viel de keus op Rotterdam, dat op basis van politiegegevens gaat besluiten
.
Preventief gestraft
Volgens de door BoF ingeschakelde privacy-expert Bart de Koning worden burgers daarmee ''in feite preventief gestraft voor daden die ze nog niet begaan hebben, op grond van criteria en data die ze niet kennen.''
Niet alleen de gemeente viel in ongenade. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) 'won' de publieksprijs, omdat ze zorgverzekeraars meer mogelijkheden wil geven om de medische gegevens van klanten te bekijken. Ze kleedt daarmee het medisch beroepsgeheim uit, vindt BoF.
De Big Brother Award ontleent zijn naam aan een karakter in het beroemde boek 1984 van George Orwell. Big Brother is in de roman de mysterieuze dictator van een land waar alle inwoners continu in de gaten worden gehouden door de staat.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl