nieuws

Nog geen proef met koffiebonen als bodemverrijker in Hoeksche Waard

Het was zo'n mooi idee: koffiebonen en schillen van een grote koffiebrander in de regio gebruiken als grondverbeteraar in de Hoeksche Waard. Milieuvriendelijk en een mooi voorbeeld van hoe de circulaire economie kan werken.
Mellany Klompe uit Mijnsheerenland had het op de 300 hectare aan akkers willen strooien van het boerenbedrijf dat zij met haar man heeft. Maar ze werd gedwarsboomd door regels van de overheid.
Klompe is opgeleid als milieukundige en zocht naar mogelijkheden om het humusgehalte van de bodem te verbeteren. Door jaren van intensieve landbouw is de bodem onder veel akkers in Nederland uitgeput en dat kan ernstige gevolgen hebben voor de voedselvoorziening. "Humus zorgt er voor dat onze gewassen gezond en sterk zijn en een goede productie opleveren", aldus Klompe
Jaren
Het terugbrengen van voldoende organische stoffen ofwel humus in de bodem is volgens Klompe een proces van vele jaren. Toevallig zit in koffiebonen veel van die benodigde organische stoffen. In Dordrecht is koffiebrander Pelican Rouge gevestigd en daar blijven bij het branden koffiebonen over die tijdens het proces overblijven of die niet voldoen aan de kwaliteitseisen. Ook komen tijdens het branden schilletjes vrij die worden samengeperst tot staafjes.
Klompe ging een samenwerking aan met de koffiebrander. Van de overheid hadden ze te horen gekregen dat de gebrande koffiebonen en schillen als koffiedrab beschouwd zouden worden en dat mag worden gebruikt in de landbouw. Daarbij is namelijk al kokend water over de koffie gegaan, waardoor nog maar weinig cafeïne overblijft. Pelican Rouge begon wekelijks het restafval, dat normaal de vergister in gaat, af te leveren bij een boerderij van Klompe.
Toch geen drab
Maar tijdens de voorbereidingen van de proef, ontstonden toch problemen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bepaalden dat de koffiebonen en schilletjes geen drab zijn, omdat er nooit kokend water over is gegaan. Het gaat nu om afval en dat mag niet zomaar op land worden uitgestrooid.
Toen Klompe en Pelican Rouge een aanvraag indienden kregen ze te maken met strenge normen voor de hoeveelheid cafeïne en koper, in het restafval. En die werden overschreden. Klompe: "Wij wilden juist uitgebreid monitoren wat er van die stoffen in de bodem en in het water zou terechtkomen. Als boer wil je natuurlijk ook niet dat je akkergrond vervuild raakt, want het is je bestaan."
Onvermurwbaar
Maar de instanties waren onvermurwbaar. Eerst moet vooraf met onderzoek worden aangetoond wat voor stoffen er uit het restafval in de bodem terechtkomen en dat gaat flink wat extra geld kosten. Klompe is teleurgesteld: "De overheid heeft zijn mond vol van de circulaire economie en roept bedrijven op om met initiatieven te komen. En als je dat dan doet, dan maken ze het onmogelijk met regeltjes."
Voorlopig wordt de koffie dus niet uitgestrooid op de Akkers van Klompe. De bergen restafval gaan waarschijnlijk gewoon naar een vergistingsbedrijf. Maar Klompe geeft de hoop nog niet op. "Het heeft wel de aandacht getrokken van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee. Die overwegen een onderzoek te laten uitvoeren in samenwerking met Wageningen."