nieuws

Vogelklas verscherpt maatregelen tegen vogelgriep

Vogelklas Karel Schot in Rotterdam doet er alles aan om een uitbraak van vogelgriep in de opvang te voorkomen. ''We werken in de Vogelklas met hygiënemaatregelen. Als er een verdachte vogel wordt binnengebracht gaat deze bijvoorbeeld gelijk in quarantaine'', zegt Andre de Baerdemaeker. De Vogelklas is voorlopig ook gestopt met rondleidingen.
In 2014 was er ook een uitbraak in Nederland. Toen werd er een algeheel vervoersverbod afgekondigd, waardoor er wekenlang ook geen vogels meer mochten worden binnengebracht bij de Vogelklas. De Baerdemaeker hoopt dat het deze keer niet zover komt.

Plaswijckpark

Maandag werd bekend dat bij achttien watervogels in het Rotterdamse Plaswijckpark vogelgriep van het type H5N8 is vastgesteld. Deze dieren zijn inmiddels geruimd.
De gezondheid van de overige vogels in het park wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Het dierengedeelte is voor het publiek afgesloten.
De overheid heeft landelijk maatregelen genomen om verspreiding tegen te gaan. Stallen met vogels mogen niet bezocht worden door buitenstaanders. Ook mogen bezoekers van Diergaarde Blijdorp niet in doorloophokken met vogels komen.

Verspreiding

De vogelgriep dook eerder op in Hongarije, Duitsland en Oostenrijk. De Baerdemaeker zei dinsdagochtend op Radio Rijnmond al rekening te hebben gehouden met het overwaaien van de ziekte naar Nederland:
''We wisten natuurlijk dat er vogelgriep gevonden was dus ja, we hadden hier wel rekening mee gehouden.''
''Je weet natuurlijk nooit waar en ook niet of dat in Rotterdam zou gebeuren. Maar als je bij de Vogelklas rondloopt waar jaarlijks vele duizenden vogels binnenkomen dan je hou je er wel rekening mee.''