nieuws

Anti-Piet demonstrant vrijgelaten

Een verslaggever van PowNed wordt geduwd door een demonstrant (Bron: Twitter)
Een verslaggever van PowNed wordt geduwd door een demonstrant (Bron: Twitter)
Een 31-jarige man uit Wormerveer die nog vastzat naar aanleiding van de anti-Pieten demonstratie in Rotterdam, is vrijgelaten. Hij blijft voor justitie nog wel verdachte.
De man werd met nog 197 andere demonstranten zaterdag aangehouden in Rotterdam. De Noord-Hollander wordt ervan verdacht dat hij een verslaggever van PowNed
.
Justitie onderzoekt nog wat er precies bij het kruispunt aan de voet van de Erasmusbrug is gebeurd. De verdachte verschijnt op 31 januari weer voor de politierechter. Hij wordt verdacht van poging zware mishandeling en bedreiging.
Stiekem
De politie arresteerde de andere betogers omdat ze een demonstratieverbod zouden hebben genegeerd. Burgemeester Ahmed Aboutaleb had betogingen met een noodbevel verboden omdat hij signalen had ontvangen dat de activisten stiekem actie wilden voeren in Rotterdam, in plaats van bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis.
Niet alle arrestanten leggen zich neer bij hun aanhouding. Zo eist de advocaat Michiel Pestman een schadevergoeding omdat hij ten onrechte zou zijn opgepakt. Hij zou zich bekend hebben gemaakt als raadsman van een van de activisten, maar mocht vervolgens niet meer vertrekken.
Volgens Pestman kregen veel betogers pas over de noodverordening te horen toen ze met een bus werden afgevoerd naar het politiebureau. De jurist denkt dat het OM een 'kansloze' zaak heeft als betogers voor de rechters worden gebracht.