nieuws

Europese beurzen op winst

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Amsterdamse AEX-index stond dinsdag rond het middaguur duidelijk in de plus. De handelssessie stond in het teken van een groot aantal macro-economische cijfers. De hogere olieprijs gaf de positieve stemming daarbij een extra zetje. Op Beursplein 5 ging fietsenfabrikant Accell onderuit na een handelsbericht.
De AEX-index tussentijds 0,8 procent hoger op 450,47 punten. De MidKap steeg 0,9 procent tot 645,40 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen 0,2 procent tot 1 procent. Amerikaanse olie werd 2,7 procent duurder bij 44,48 dollar per vat. Brent stond 2,3 procent hoger op 45,45 dollar per vat.
Op macro-economisch vlak bleek de Duitse economie, de grootste van Europa, in het derde kwartaal minder sterk gegroeid dan in de voorgaande drie maanden. In Nederland groeide de economie gestaag verder, met 0,7 procent in het derde kwartaal. De economische groei in de eurozone kwam in het derde kwartaal gemiddeld uit op 0,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.
In de AEX stonden bedrijven die gerelateerd zijn aan de oliesector bovenaan. Lijstaanvoerder was SBM Offshore met een plus van 2,7 procent. Zwaargewicht Shell steeg 2,1 procent en tankopslagbedrijf Vopak, dat bekendmaakte dat zijn financieel directeur in 2018 vertrekt, won 2 procent.
Minnen waren te vinden bij verzekeraar Aegon en Altice, die 0,9 procent kwijtspeelden. Bij de middelgrote fondsen voerde PostNL de lijst aan, het aandeel won ruim 5 procent. Dat kwam onder meer door speculatie op een mogelijk hoger bod door het Belgische Bpost. Arcadis was de grootste daler en zakte 1,8 procent.
Accell daalde bij de kleinere bedrijven ruim 6 procent. De onderneming hield afgelopen kwartaal last van de slechte zomer. Aan het einde van het seizoen moesten meer fietsen met korting worden verkocht om voorraden op te ruimen, waardoor het resultaat van het moederbedrijf van merken als Gazelle, Sparta en Koga in het derde kwartaal werd gedrukt.
Elders in Europa openden onder meer telecombedrijf Vodafone (plus 0,8 procent), luchtvaartmaatschappij easyJet (plus 3 procent) en farmaceut Merck (plus 1,2 procent) de boeken.
De euro was 1,0795 dollar waard, tegen 1,0724 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.