nieuws

Kinderboerderijen Rotterdam dicht om vogelgriep

Alle kinderboerderijen in Rotterdam gaan dicht vanwege de vogelgriep. De gemeente heeft besloten dat de parken tot nader orde geen bezoekers mogen toelaten.
De autoriteiten willen voorkomen dat meer vogels besmet raken met het virus. Daarom hebben ook andere organisaties die werken met vogels maatregelen genomen.
Zo bleek dinsdag dat zestig vogels in het Rotterdamse Plaswijckpark worden getest op het virus. In het recreatiepark waren achttien eenden besmet geraakt met de vogelgriep. Die vogels zijn geruimd.
Uitbraak
Ook de Vogelklas Karel Schot in Rotterdam doet er alles aan om een uitbraak in de opvang te voorkomen. ''Als er een verdachte vogel wordt binnengebracht gaat deze gelijk in quarantaine'', zei voorzitter Andre de Baerdemaeker.
De zeer besmettelijke H5N8-variant dook eerder op in Hongarije, Duitsland en Oostenrijk. Voor kippen is dit virus dodelijk. Tot nu toe zijn er volgens het RIVM geen mensen ziek geworden door deze variant.
Vogels kunnen het virus op meerdere manieren oplopen. Het gaat bijvoorbeeld om direct contact, door de lucht en zelfs via besmette mest. De gemeente Rotterdam roept inwoners op in elk geval geen dode vogels aan te raken of op te ruimen.
Noodzakelijk
De maatregelen zijn vervelend maar noodzakelijk, zegt viroloog Thijs Kuiken van het Erasmus MC. Het virus kan veel problemen opleveren als vogels bij pluimveebedrijven ziek worden.
Kuiken vermoedt dat dat trekvogels het virus hebben meegenomen uit Siberië. Daardoor zijn ook vogels in andere EU-landen besmet geraakt. ''Als het virus eenmaal in een bepaald gebied is, kan het zich verder verspreiden onder lokaal voorkomende vogels.''
Kippen en kalkoenen
Het type H5N8 is volgens de viroloog 'heel ernstig' voor onder meer kippen en kalkoenen. ''Daar kan het aanleiding geven tot veel ziekte en sterfte.'' Bij wilde vogelsoorten verschilt het beeld. Sommige soorten zijn gevoeliger dan anderen.
Hoewel mensen nog niet zijn besmet met H5N8, roept de arts iedereen op voorzichtig te zijn. Virussen kunnen muteren waardoor mensen alsnog ziek kunnen worden. ''Mocht je in aanraking komen met een zieke eend, dan is het belangrijk je handen goed te wassen.''