nieuws

Sloop panden Margrietstraat in volle gang

De bouwvallige woningen in de Margrietstraat in Rotterdam worden vanaf dinsdag gesloopt. Vanwege instortingsgevaar is zwaar materiaal daarbij taboe.
Bij hoge uitzondering mag huiseigenaar Ellen Spittel-Janssens een kijkje nemen op het bouwterrein. "Dit was mijn portiek", vertelt ze. "Het is best vreemd om het zo te zien nu het gesloopt wordt."
In april 2014 worden drie panden in de Margrietstraat 's nachts ontruimd door de gemeente. Er is instortingsgevaar. Later wordt besloten om de huizen te slopen.
Trillingen
De staat van panden is zo slecht dat er zelfs geen kraanmachine aan te pas komt. "Hijskranen veroorzaken trillingen", vertelt Jaap Haak, uitvoerder bij het sloopbedrijf. "Dan zouden we andere woningen ook in gevaar brengen. We moeten het stukje voor stukje met de hand afbreken."
Volgens de uitvoerder zijn er al delen van plafonds ingestort.
Hoewel haar huis tegen de vlakte gaat, blijft Spittel-Janssens achter met een hypotheek. Ook moet ze de kosten van de sloop betalen samen met de andere pandeigenaar. "We hebben al onze spaarcentjes al ingelegd", vervolgt ze. "Dit is voor ons een drama."
De sloop van de panden moet nog voor het einde dit jaar zijn voltooid.