nieuws

Rotterdamse Anne Frank terug op onderduikadres

De Rotterdamse Carry Ulreich, die een dagboek publiceerde over haar onderduikperiode tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft dinsdag haar oude schuiladres bezocht in Rotterdam.
Carry Ulreich, of Carmela Mass zoals ze sinds haar huwelijk vlak na de oorlog heet, groeide op in Rotterdam. Ze woonde met haar zus en ouders aan de Witte de Withstraat. Het Joodse gezin wist aanvankelijk aan deportatie te ontkomen door te werken bij de Joodse Raad. Maar in 1942 moest het gezin toch onderduiken.
De familie Zijlmans bood hen een onderduikadres aan de Mathenesserweg. Het complete gezin zat daar twee en een half jaar ondergedoken en wist zo de oorlog te overleven. Carry hield in die jaren een dagboek bij. Ze wordt daarom ook wel de Rotterdamse Anne Frank genoemd.
Dit dagboek werd begin oktober uitgegeven. En nu, op haar 90e verjaardag, is Carry in Rotterdam voor de officiële presentatie van het boek. Op de Mathenesseweg bezoekt ze haar oude onderduikadres.
Compleet veranderd
"Het is compleet veranderd", constateert ze al snel na binnenkomst. "Maar toch weet ik het nog precies: hier was de salon, en daar het trappenhuis..." Het huis wordt nu bewoond door Cham Horn.
Speciaal voor Carry's bezoek heeft hij de gordijnen van de zijramen gesloten, en die van het middelste raam geopend. "Dat was volgens een aantekening in het dagboek het sein voor 'veilig'", zegt hij.
Huiszoeking
"In het dagboek beschrijft Carry hoe zij en haar ouders en zus op een dag het huis uit moesten, omdat er een huiszoeking zou komen. Heel gevaarlijk natuurlijk. In een zijstraat keken ze of de kust weer veilig was, door naar de stand van de gordijnen te kijken."
Carry vindt het fijn om het huis nog eens te zien - kort na de oorlog emigreerde ze naar Israël. "Ik ben hier nog wel eens geweest, maar we konden nooit naar binnen", zegt ze. Maar het fijnst vindt ze het om alle familieleden van de familie Zijlmans te ontmoeten. "Dit is de volgende generatie. Het is belangrijk dat zij weten wat er is gebeurd en wat hun grootouders hebben gedaan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl