nieuws

Inwoners Hoogvliet de straat op tegen komst asielzoekers

Honderdvijftig tot tweehonderd mensen zijn dinsdagavond in Hoogvliet de straat opgegaan om te protesteren tegen de komst van twaalf vluchtelingen.
Buurtbewoners demonstreerden op de Kapershoekseweg tegen een plan om de statushouders onder te brengen in de voormalige gemeentewerf. De betoging duurde tot ongeveer half negen. Het bleef rustig.
Zeker twee demonstranten droegen t-shirts met het opschrift 'nee tegen azc'. Verder waren geen spandoeken te zien. Ook hielden de deelnemers geen speeches. Alle leeftijden waren vertegenwoordigd. Sommige ouders hadden jonge kinderen meegenomen.
Schneider
De woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Schneider zei dinsdag dat sommige inwoners 'uitgaan van gegevens die niet kloppen'. De gemeente is van plan twaalf mannen voor maximaal twee jaar onder te brengen in Hoogvliet.
Sommige tegenstanders vermoeden echter dat op termijn meer vluchtelingen worden geplaatst. Ook vinden omwonenden dat ze onvoldoende zijn betrokken bij de besluitvorming rond de opvang.
Emotie
Het plan om vluchtelingen op te vangen in Hoogvliet is bij sommige mensen dan ook slecht gevallen. Op een informatieavond liepen de emoties hoog op. Schneider werd uitgejouwd en kreeg van de politie het advies om te vertrekken.
Door de commotie kregen omwonenden nauwelijks de kans om vragen te stellen aan de wethouder, zegt organisator Patrick van Lith van het protest in Hoogvliet. Sindsdien zou de gemeente niet meer open staan voor overleg.
''Dat is wat wij kregen te horen. We willen niet meer met jullie praten, want jullie zijn te agressief'', zegt hij. ''Maar dat was een groepje van twintig mensen. Die terecht verhaal gaan halen. Want we worden gewoon in de maling genomen.''
Grote partijen
Toch voelt Van Lith zich ook gesteund door sommige partijen. Leefbaar Rotterdam zou regelmatig met hem bellen. ''Het is de enige partij die ons hierin steunt'', zegt de organisator. ''De grote partijen laten het afweten.''
Ook de ChristenUnie-SGP heeft volgens de Rotterdammer al contact opgenomen. Van Lith: ''Ik ben al voor de demonstratie gebeld door mensen van de ChristenUnie. Dat raadsleden met ons willen gaan praten. ''
Van Lith vindt de steun uit de politiek bemoedigend. ''Ik denk dat wel dat we ons doel hebben bereikt.''