nieuws

Alblasserdam wil schadelijke fijnstof filteren uit Noordtunnel

De gemeente plaatst nog dit jaar drie luchtfilters bij de tunnel onder de Noord. De filters moeten ervoor zorgen dat de inwoners van Alblasserdam minder fijnstof te verduren krijgen.
''Er komen hier een Rijksweg, provinciale weg en erg druk bevaren rivier bij elkaar en dit knooppunt kenmerkt zich dus door een hele slechte luchtkwaliteit'' aldus wethouder Arjan Kraijo woensdag op Radio Rijnmond.
''De tunnel werkt als een soort schoorsteen. Dus er staat gewoon een schoorsteen met vuile lucht te blazen richting de inwoners van dit gebied.''
De filterinstallatie kost 100.000 euro. Het geld komt uit een landelijk milieupotje.
Alblasserdam gaat het komende jaar de effecten van de filters meten. Als er goede resultaten worden geboekt gaat de gemeente proberen om meer filters te installeren.
De techniek achter het filter:
De luchtzuivering gebeurt door positieve ionisatie: deeltjes worden positief geladen en wordt dan langs een 'verzamelplaat' geleid waar het door wordt aangetrokken. Het fijnstof en de stikstof slaan dan neer op die plaat en klonteren samen tot grof stof.


De gemeente wil het stof dat uit die tunnel wordt opgevangen op de een of andere manier presenteren, zodat bewoners kunnen zien wat ze eigenlijk allemaal inademen.