nieuws

Corbion uitblinker op rustige beurs

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De beursgraadmeters in Europa schommelden woensdagochtend rond de slotstanden van de voorgaande dag. In Amsterdam viel Midkapper Corbion op dankzij een enthousiast onthaalde deal met olieconcern Total. Verder speculeerden beleggers op een hoger bod van NN op Delta Lloyd.
De Amsterdamse AEX-index stond rond 11.50 uur 0,2 procent in de plus op 451,21 punten. De MidKap steeg 0,7 procent naar 651,83 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 0,2 procent in.
Voedingsingrediënten- en chemicaliënproducent Corbion werd bijna 11 procent meer waard. Het voormalige CSM kondigde een joint venture aan met Total voor de ontwikkeling van bioplastics. Beide bedrijven krijgen een belang van 50 procent in de onderneming, die zich richt op de productie van polymelkzuur (PLA).
Bij de middelgrote fondsen steeg het aandeel Delta Lloyd bijna 1 procent. De verzekeraar ziet naar eigen zeggen substantiële voordelen in het fusieplan van concurrent NN Group. Dat bedrijf moet dan echter wel met een
aanzienlijk hoger bod komen dan de 5,30 euro per aandeel die begin oktober werd voorgesteld. Delta Lloyd noteerde woensdagochtend op 5,61 euro.
NN Group, dat donderdag zijn kwartaalcijfers publiceert, won in de AEX 0,9 procent. De hoofdindex werd aangevoerd door informatieleveranciers RELX en
Wolters Kluwer, die circa 2 procent wonnen.
ABN AMRO stond onder aan de AEX, met een verlies van 2,1 procent. De bank kondigde opnieuw een reorganisatie aan, om de kosten verder te drukken.
Verder zag ABN zijn nettowinst afgelopen kwartaal met een vijfde stijgen, waarmee de verwachtingen van analisten werden overtroffen. Beleggers grepen de kwartaalcijfers echter aan om wat winst te nemen, na de opmars van de afgelopen tijd.
Bij de kleinere bedrijven zakte autoverkoper Stern ruim 6 procent. Het dealerbedrijf liet dinsdag nabeurs weten minder positief te zijn geworden over de ontwikkelingen in de markt in 2016.
In Frankfurt verloor Hugo Boss bijna 7 procent. Het luxe kledingmerk waarschuwde dat groei in de opbrengsten nog zeker tot 2018 op zich laat wachten.
De euro was 1,0699 dollar waard, tegen 1,0730 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 45,35 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 0,8 procent naar 46,55 dollar per vat.