nieuws

Dordtse horeca baalt van streng beleid

Dordtse horecaondernemers maken zich boos over het beleid om cafés of restaurants te sluiten als bezoekers iets gedaan hebben wat niet mag. Heeft een klant drugs op zak of vindt er een vechtpartij plaats, dan kan de burgemeester de zaak direct dichtgooien. Belachelijk, vindt ook kroegbaas Hubèrt Sebes.
Heel café Sebes hangt inmiddels vol met waarschuwingen dat mensen met drugs niet welkom zijn in de kroeg. In juli van dit jaar werd tijdens een fouilleeractie door de politie bij een bezoeker cocaïne aangetroffen.

Maatschappelijk probleem

"Dit is een veilige zaak met een goede reputatie. En nu moet ik hiervoor opdraaien. Ik kan toch niet weten wat iedereen in zijn zak heeft? Moet ik hier een drugshond laten rondlopen ofzo?", zegt de kroegbaas boos. "Dit is een maatschappelijk probleem dat buiten aangepakt moet worden!"
Sebes merkt dat steeds meer horecaondernemers vrezen voor de toekomst van hun zaak en kaart dit daarom nu aan. "Ik ben echt ontzettend boos, want het is een smet op onze goede naam. En het kan iedereen overkomen. De horeca is vogelvrij op deze manier."

Nog geen besluit

Burgemeester Brok laat weten over Sebes nog geen besluit te hebben genomen. Hij heeft zich in dit soort gevallen te houden aan de wet. Wel kijkt de burgemeester per geval hoe zwaar de straf moet zijn.
"Dat is echt maatwerk", vertelt woordvoerder Christien ter Linde. "We houden rekening bijvoorbeeld rekening met goede of slechte ervaringen in het verleden en met wat een horecaondernemer zelf doet om problemen buiten de deur te houden."
De afgelopen jaren werden vijf Dordtse zaken gesloten, in twee gevallen waren er drugs in het spel.