nieuws

Advies CPB: stimuleer goedkope commerciële huur

Het Centraal Planbureau (CPB) adviseert om de commerciële huurprijzen goedkoper te maken. Het CPB heeft onderzoek gedaan naar de positie van de middeninkomens op de woningmarkt en constateert dat deze groep met hoge woonlasten wordt geconfronteerd.
Het gaat om de huishoudens die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning en geen eigen woning kunnen kopen. Veelal gaat het om de jaarinkomens die net boven de 35.000 euro.
Zij worden gedwongen om een woning te huren boven de huurgrens van 711 euro per maand. Onderzoeker Stefan Groot: "In de commerciële sector zijn ze vaak heel duur uit; dat gaat al gauw over een huur van duizend euro per maand terwijl ze niet heel veel meer verdienen."
Corporaties
Woningcorporaties mogen maar heel beperkt huurwoningen verstrekken aan huishoudens die meer dan 35.000 euro per jaar verdienen.
Als de commerciële huren niet lager worden, dan handhaaf je volgens het CPB ook het fenomeen van de zogeheten scheefhuurders. Volgens de regels hebben deze huurders geen recht meer op een sociale huurwoning omdat ze te veel verdienen, maar de stap naar een koopwoning is onmogelijk vanwege strenge hypotheekregels en een commerciële huurwoning is vaak te duur.

Verhuurdersheffing

Als oplossing draagt het CPB aan om commerciële huurders vrij te stellen van de verhuurdersheffing. Die moeten zij net als corporaties afdragen aan de overheid voor huurwoningen onder de sociale huurgrens van 711 euro per maand. Voor de duurdere huurwoningen hoeven de commerciële verhuurders geen verhuurdersheffing te betalen. Onderzoeker Stefan Groot: "Hierdoor gaan commerciële verhuurders juist hun huren ophogen en dat pakt nadelig uit voor de huurders."
Het kabinet vraagt een bijdrage van verhuurders voor het verminderen van de nationale schuld. Het is vooral bedoeld om het vermogen van woningcorporaties af te romen maar treft ook commerciële huurders met minimaal tien goedkope woningen in hun bezit. Nederland telt 7,3 miljoen huishoudens en slechts 5 procent daarvan huurt een commerciële woning. Dat komt neer op 400.000 commerciële huurwoningen.
Woonvisie
Volgens de gemeente Rotterdam sluit het rapport van het CPB goed aan op de Rotterdamse situatie. De toenemende vraag en het achterblijvende aanbod in het middensegment huur is één van de belangrijkste opgaven van de Woonvisie 2030. De gemeente wil dan ook prioriteit geven aan projecten die gericht zijn op huurwoningen tussen 711 euro en 1.000 euro.
"Hiermee bieden we niet alleen een oplossing voor de groep huurders die nu tussen wal en schip lijkt te vallen, maar creëren we ook een interessant alternatief voor de ‘scheefhuurders’ die vastzitten in het goedkope segment", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Met meer en een goed huuraanbod kunnen we hun verleiden door te stromen uit de goedkope voorraad en ontstaat er meer ruimte in de goedkope voorraad voor de primaire doelgroep."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl