nieuws

Eenzame ouderen leven op in Mini World

''Ik ben een buitenmens'' , legt Sjaak Klaassen uit in zijn woonkamer in Rotterdam-IJsselmonde. Hij heeft zijn jas al aan en zijn stok in zijn hand. Ongeduldig kijkt hij naar de klok. Over een half uur wordt Sjaak opgehaald voor een middag in het grootste overdekte miniatuurpark van Europa: Mini World in Rotterdam. En hij kan niet wachten.
De trip is een activiteit waarmee Humanitas eenzame ouderen uit hun isolement wil halen. Samen met Sjaak kregen nog zo'n honderd senioren op deze dag het uitje aangeboden.
Vriendschappen
De vrouw van Klaassen overleed een aantal jaren geleden en met zijn zoons heeft hij geen contact. Vriendschappen sluiten blijkt lastig voor de oudere. ''Ik hoor ze weleens in de gang praten, andere bewoners, en als ik er dan bij ga staan en ze binnen vraag voor een kopje koffie, hebben ze altijd wel iets anders te doen. Ik zeg niets verkeerd, vertel jij het me maar.'' In zijn ogen lees je berusting.
Vereenzamen
Steeds meer Rotterdamse ouderen vereenzamen. Astrid Arts van Stichting Humanitas legt uit dat veel ouderen in een isolement raken na een pijnlijke gebeurtenis. ''Ze raken een dierbare kwijt en in de rouwperiode vinden ze het moeilijk om nieuwe mensen te leren kennen. En sommige ouderen weten niet goed hoe ze sociale contacten moeten onderhouden. Die gaan bijvoorbeeld hun nieuwe vriend claimen.''
De activiteiten die Humanitas organiseert zijn dan ook hard nodig. Zo kregen honderd eenzame ouderen woensdag in Mini World koffie, thee en gebak. Arts: ''Mensen herkennen elkaar van eerdere activiteiten en trekken naar elkaar toe, zo maak je dus langzaam nieuwe vrienden. En je bent een dag van huis.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl