nieuws

Boekje over band tussen Rembrandt en Dordrecht

Wat had de beroemdste schilder van ons land met de oudste stad van Holland? Oftewel, wat had Rembrandt met Dordrecht? Die vraag wordt beantwoord in een boekje, dat komend weekend verschijnt van de hand van Sander Paarlberg.
Paarlberg is conservator van het Dordrechts Museum, dat een groot deel van z'n internationale faam dankt aan schilderijen van de zogenoemde leerlingen van Rembrandt. Ze hangen in een aparte zaal rondom een doek van de meester zelf.
Naast het schilderij van Rembrandt ("De verloochening van Petrus") hangt een zelfportret van Ferdinand Bol, een leerling die zelf ook beroemd werd. "Die werd geboren in 1616, precies 400 jaar geleden en dat inspireerde mij tot het maken van dit boekje", zegt Paarlberg.

Van Gogh

Over Vincent van Gogh en Dordrecht is meer bekend. Die andere grote schilder woonde en werkte enkele maanden in de stad. In 1990 dook er nog een foto op in het gemeentelijk archief. Experts stelden vast dat daarop Van Gogh stond, bij een molen in 1877.
"Een foto (van Rembrandt - red) zullen we als bewijs nooit vinden, want in de zeventiende eeuw werden die nog niet gemaakt", weet Paarlberg, "hard bewijs ontbreekt nog, maar ik heb zoveel aanwijzingen gevonden, dat ik zeker weet dat Rembrandt hier geweest moet zijn".
Wereldberoemd
De wereldberoemde schilder maakte portretten van vele Dordtenaren, waaronder zijn beste vriend, de dichter Jeremias de Decker. In de speurtocht naar banden tussen Rembrandt en Dordrecht trof de conservator ook namen van tot nu toe onbekende leerlingen aan.
"Buiten Amsterdam waren er nergens zoveel aanhangers van zijn schilderkunst als in Dordt. En daar zaten ook minder getalenteerde schilders bij. Van een aantal weet ik ook een doek te hangen, maar hier hebben we er maar ééntje in depot", weet hij.
Expositie
Of het ooit komt tot een expositie met werken van de onbekende leerlingen van Rembrandt is maar de vraag: "het zou leuk zijn, zeker als er nog wat schilderijen opduiken". Voorlopig moeten we het doen met het boekje van Sander Paarlberg.
"Rembrandt en Dordrecht, de meester en zijn leerlingen" is het 33ste deel in de serie "Verhalen uit Dordrecht". Het is vanaf dit weekend te koop in de boekhandel en bij het museum. Daar houdt Paarlberg zondagmiddag ook een gratis lezing over Rembrandt.