nieuws

Vakbonden houden manifestatie tegen flexwerk in scheepbouw

Vakbonden houden eind deze maand een manifestatie in Alblasserdam tegen flexwerkers in de scheepsbouw. Ze zijn boos omdat vaste medewerkers het veld moeten ruimen, terwijl er in de sector steeds meer flexwerkers bij komen, zegt Piet Verburg, bestuurder van CNV Vakmensen donderdag.
Aanleiding voor de manifestatie is de
bij scheepsbouwer IHC Merwede. De werf verkeert in zwaar weer en kondigde onlangs aan dat 425 van de 2500 mensen binnenkort op straat staan. Eind vorig jaar moesten ook al 387 werknemers en 1100 uitzendkrachten hun biezen pakken.
Honderden werknemers van IHC kwamen woensdagavond samen met de vakbonden. Zij hebben besloten om een manifestatie te houden op 28 november. Ze willen met alle werknemers uit de scheepsbouw aandacht vragen voor het toenemend aantal tijdelijke krachten in de sector.
Nieuwe gesprekken
De vakbonden gaan vrijdag om tafel met IHC, vertelt Verburg. Naast de problemen die de bonden hebben met flexwerkers, willen ze het sociaal plan aankaarten.
In de ogen van de vakbonden krijgen werknemers die vanwege de laatste reorganisatie hun baan verliezen een slechte vergoeding. In het nieuwe sociaal plan staat dat zij de helft minder geld meekrijgen dan mensen die tijdens de vorige ontslagronde zijn ontslagen.
"Het kan zomaar dat volgend jaar twee mensen op dezelfde dag de poort moeten verlaten en dat de ene werknemer de helft minder meekrijgt dan de ander, omdat ze onder een ander sociaal plan vallen", aldus Verburg.
Moeilijke tijden
Royal IHC heeft werven in onder meer Kinderdijk, Krimpen aan den IJssel en Sliedrecht. Het is een van de grootste scheepsbouwers in Nederland.
De scheepsbouwer is niet de enige in de scheepsbouw- en offshoresector die het moeilijk heeft. Ook bij scheepswerf Keppel Verolme in de Botlek moeten bijna honderd mensen weg.
Hetzelfde geldt voor Heerema Fabrication. Het offshorebedrijf schrapt meer dan de helft van het totaal aantal banen in onder meer Zwijndrecht. 450 banen staan bij het bedrijf op de tocht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl