GEZONDHEID

Danny is lasser maar werd ziek door zijn werk: 'Als ik een trappie op ging, kwam ik die bijna niet op'

Danny heeft door zijn werk een beroepsziekte gekregen
Danny heeft door zijn werk een beroepsziekte gekregen © Rijnmond
Zijn werk als lasser, tegelaar en stucadoor is zijn passie. Maar juist wat zijn lust en zijn leven is, heeft Danny Steenbergen gesloopt: "Ik kreeg problemen met mijn longen." Een nieuwe polikliniek in het Franciscus Gasthuis & Vlietland biedt hulp.
Lasser Danny Steenbergen beaamt het: "Mijn beroep is erin geslopen. Mijn vader deed het al. Ik vind het lastig, want het is mijn passie. Nu blijkt dat ik er misschien mee moet stoppen." Jaren geleden ontdekte hij dat zijn werk steeds zwaarder werd: "Als ik een trappie op ging, kwam ik die bijna niet op. Ik zag het ook met dingen tillen: mijn collega's tilden veel meer, terwijl ik een jonge gozer was die altijd sportte."

Mondmasker en rustig aan doen

Zijn second best-maatregelen zijn dus niet helemaal stoppen met werken, maar werken met een speciaal mondmasker. Ook heeft hij het advies gekregen om zo rustig als mogelijk te werken. Het bevalt Steenbergen goed dat hij in het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam of Schiedam terecht kan: "Ik vind het goed dat dit er nu is. Ze (Hanna Kuiper-Van der Valk, red) helpt me goed."
Kuiper-Van der Valk is arts in opleiding tot specialist (AIOS) op het gebied van longziekten. Ze weet waarvoor ze haar werk in de poli doet: "Er was nooit tijd om er dieper op in te gaan. Dat gebeurt nu wel. Het loopt supergoed. We kunnen de mensen heel goed helpen. Ons ultieme doel is om de regio te voorzien. We beginnen bij de patiënt voor advies, maar vervolgens willen we ook kijken naar preventie."

Onderschat probleem

Ziek door je werk komt veel voor in onze regio. Juist door de vele industrie en havens, zijn er veel patiënten. "Het is een onderschat probleem", zegt Kuiper-Van der Valk. "Bij 15 tot 30 procent van onze patiënten zie je dat het werk een factor is. Daar moet meer aandacht voor komen." Ze is heel blij dat er een aparte poli voor is geopend, want jaarlijks overlijden zevenhonderd mensen door een beroepsziekte.

Stop maar met werken

Het is volgens Kuiper-Van der Valk belangrijk dat niet alleen de huisarts signaleert dat je ergens last van heeft. "Wij willen graag verdieping. Dat doen we met uitgebreide vragenlijsten, maar ook met longfunctieonderzoeken." Het is volgens de AIOS te makkelijk om tegen een patiënt te zeggen: stop maar met werken. "Ze zijn vaak heel specifiek opgeleid en vinden hun werk leuk."
AIOS-longziekten Hanna Kuiper-Van der Valk
AIOS-longziekten Hanna Kuiper-Van der Valk © Maikel Coomans
Daarom kijken ze in de nieuwe polikliniek naar alternatieve maatregelen. Natuurlijk is het volgens Kuiper-Van der Valk het beste om giftige stoffen helemaal te vermijden, maar dat is niet altijd wenselijk. "Dus kijken we naar second best. Denk aan ventilatie, een masker of andere beschermende maatregelen."
Aandacht voor beroepsziekten in Franciscus Gasthuis