nieuws

Rotterdam wil geen warmte van kolencentrales

© Archief
Rotterdamse huishoudens en bedrijven zullen niet worden verwarmd met warmte van kolencentrales in het havengebied. Dat heeft wethouder Pex Langenberg (Duurzaamheid) woensdagavond toegezegd tijdens een commissievergadering op het stadhuis.
"Omdat de kolencentrales zich in onze regio bevinden, is de conclusie dat wij vanuit de gemeente vinden dat warmte uit kolencentrales niet voor de hand ligt. Daar ontbreekt het draagvlak voor", zei de wethouder.
Het Rotterdamse warmtenet koopt warmte van bedrijven uit de haven en verkoopt die aan bedrijven die dat nodig hebben. Zo komt het ook via stadsverwarming bij huishoudens in Rotterdam terecht.
Sluiting
Over wanneer de centrales moeten sluiten, kan Langenberg niks zeggen. De gemeente heeft daar geen bevoegdheid toe. Het ministerie van Economische Zaken is volgens de wethouder nu aan zet.
"Wij doen ons best in Den Haag en praten met Kamerleden en het ministerie. Maar het moment waarop centrales worden gesloten, moeten de bedrijven en de minister bespreken", aldus Langenberg.
Klimaat Initiatief
Het Rotterdams Klimaat Initiatief is blij met de uitspraken van Langenberg. De organisatie, die bestaat uit Rotterdammers die zich zorgen maken over klimaatverandering, denkt dat de sluiting van kolencentrales een stap dichterbij is.
"De eigenaren van de kolencentrales, Uniper en Engie, hoopten zich juist onmisbaar te kunnen maken door warmte te leveren aan de Rotterdammers, maar niemand wil hun kolenwarmte hebben. Wij dringen er bij de wethouder en de raadsleden op aan zich maximaal in te zetten om de kolencentrales uiterlijk in 2020 te sluiten", zegt woordvoerder Vatan Hüzeir.
Gemeenteraad
De Rotterdamse gemeenteraad keerde kolencentrales ook al de rug toe afgelopen zomer. Raadsleden vinden dat de vier centrales in de haven van Rotterdam dicht moeten, omdat ze de lucht vervuilen en de productie van duurzame stroom belemmeren.
"Die kolencentrales vervuilen bij elkaar net zoveel als 10 miljoen auto's", waarschuwde GroenLinks-raadslid Arno Bonte destijds. Saillant detail is dat in april nog een nieuwe kolencentrale van E.ON werd geopend op de Tweede Maasvlakte.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl