nieuws

'Aantal comazuipers niet verminderd na verhogen alcoholleeftijd'

Het verhogen van de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen drinken heeft niet veel geholpen om drankmisbruik te voorkomen. Volgens kinderarts Marieke Bax van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland is het aantal jongeren met alcoholvergiftiging niet verminderd.
Sinds 2014 is de leeftijd waarop alcohol mag worden gekocht verhoogd van 16 naar 18 jaar. De hoop was dat het verhogen van de leeftijdsgrens ervoor zou zorgen dat minder kinderen 'comazuipen' en het risico op hersenschade zou worden beperkt.
Toch wordt nog steeds gemiddeld iedere twee weken een jongere met alcoholvergiftiging binnengebracht in het ziekenhuis. "De sterke stijging is tot stilstandgekomen, maar er is nog geen dalende trend na 2014", zegt Bax, die donderdagavond een lezing geeft over de gevaren van alcoholgebruik voor jongeren.
Drinken op straat
In de meeste gevallen gaat het om jongeren die met een groep op straat drinken. Sommigen zijn pas 13 jaar oud. Dat is zeer verontrustend, vindt Bax. Volgens haar is deze groep jongeren lastig te bereiken.
De kinderarts vindt het daarom belangrijk dat ouders hun kinderen op jongere leeftijd er al van overtuigen dat alcohol schadelijk is. Als ze eenmaal de puberleeftijd bereikt hebben is dat veel moeilijker.
Kleine hoeveelheid
Bax roept op om een gezamenlijk plan op te stellen met ouders over preventie. "Als ze bij mij in de spreekkamer komen, zijn we eigenlijk al te laat. We denken dat het gaat om grote hoeveelheden alcohol, maar met name jonge patiënten hebben soms maar een kleine hoeveelheid nodig om in coma te raken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl