OEKRAÏNE

Oekraïense kinderen in Rotterdam naar school met Oekraïense leraren: 'We hopen dat ze hun leven weer kunnen oppakken'

Leerling in klas
Leerling in klas © Pixabay
In Rotterdam krijgen tweehonderd Oekraïense leerlingen vanaf volgende week les op school: "Als ze een veilige plek in het onderwijs hebben, komen ze tot rust." Het was veel geregel, maar door samenwerken is het gelukt. Het is voor het eerst in de regio dat Oekraïense kinderen in een eigen gebouw les krijgen. Tot nu toe werden ze steeds geplaatst in bestaande schoolgebouwen.
Het zijn de woorden van Marc Mittelmeijer, voorzitter van de raad van bestuur van scholengroep CVO Rotterdam. Hij ging samen met de gemeente Rotterdam en de Rotterdamse onderwijsbesturen aan de slag om Oekraïense kinderen te helpen. En met succes.
"De meeste kinderen hebben al online onderwijs vanuit Oekraïne, maar onderwijs is meer dan achter een beeldscherm zitten. Daarom kiezen wij ervoor om ze in de klas onderwijs te laten volgen", legt Mittelmeijer uit.

Oekraïens lesmateriaal

Groter werd de uitdaging, omdat de kinderen hoogstens een enkel woordje Nederlands spreken. Maar het is gelukt, zegt Mittelmeijer. "We hebben de beschikking over Oekraïens onderwijsmateriaal. We zijn op zoek gegaan naar docenten. De eerste mensen zijn al aangenomen. Zij kennen het onderwijs, de cultuurachtergrond van deze kinderen en de kinderen zelf."
Bij de oprichting van een school komt meer kijken dan alleen een paar docenten en leerlingen bij elkaar in een klaslokaal zetten. "Je moet ook de organisatie er omheen bouwen. Je moet sport, kunst en cultuur aanbieden. Ook moet je kinderen begeleiden in de zorg. Het moet een complete school zijn", laat Mittelmeijer weten.

Kinderen uit een land van oorlog

Zorg en aandacht voor kinderen die uit een land van oorlog komen, dat is volgens Mittelmeijer erg belangrijk om een veilige plek te kunnen bieden: "Dan komen ze tot rust en zullen we merken dat de emoties naar boven komen. Ook dan moeten we er voor de kinderen zijn. We hopen dat ze zo snel mogelijk via onderwijs het gevoel krijgen dat ze hun leven weer kunnen oppakken. Dat zal moeilijk zijn, maar dit is wat wij kunnen doen."
In totaal zijn nu zo'n vijfhonderd kinderen uit Oekraïne in Rotterdam. Tweehonderd daarvan krijgen vanaf volgende week les: honderd in het basisonderwijs en honderd in het voortgezet onderwijs. "Dat aantal hebben we nodig om de organisatie vorm te geven. Daarna moeten het meer leerlingen worden", aldus Mittelmeijer. "De bedoeling is uiteindelijk dat ze nieuwkomersonderwijs gaan volgen."
De Oekraïense kinderen krijgen les in het voormalige Zuider Gymnasium in Rotterdam-Zuid. Het gaat om leerlingen in de leeftijd van 6 tot en met 16 jaar. De lessen starten op donderdag 14 april.