nieuws

Inlichtingendiensten waarschuwden Aboutaleb voor geweld bij betoging

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft signalen ontvangen dat geweld gebruikt zou worden rond de demonstratie van tegenstanders van Zwarte Piet afgelopen weekend. Hij kreeg daarover vooraf bericht van de inlichtingendienst AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
Dat heeft Aboutaleb donderdag gezegd tegen de gemeenteraad. Hij reageerde daarmee op de bijna tweehonderd aanhoudingen in de stad, terwijl in Maassluis de officiële sinterklaasintocht in volle gang was.
Verbod
Uit de informatie van de AIVD en de NCTV bleek dat geweld niet uitgesloten kon worden als in Rotterdam gedemonstreerd zou worden. De burgemeester kwam daarom met een demonstratieverbod voor het centrum van Rotterdam.
Aboutaleb zei eerder al te hebben gevreesd voor een botsing tussen de anti-Zwarte Piet betogers en extreem-rechtse groepen. Vanwege de intocht in Maassluis, zou hij mogelijk niet genoeg manschappen hebben gehad om geweld in Rotterdam te beteugelen.
Toen de demonstranten met bussen in de stad aankwamen, werden ze meteen opgepakt. Dat leidde tot veel ophef. Onder meer Amnesty International vond het verbod te ver gaan en zei dat Rotterdam de demonstratievrijheid schond.
Aboutaleb zegt dat hij alle reden had om zwaar op te treden tegen demonstraties niet vooraf waren aangemeld. De openbare orde woog wat hem betreft zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting.
Nieuwe demonstraties
Kick out Zwarte Piet heeft nieuwe demonstraties aangekondigd. Naast de eerder aangekondigde actie tijdens het sinterklaasfeest in Rotterdam-Ahoy op 27 november, komen er ook protesten in Leiden en Utrecht. Volgens de organisatie gaat het om vreedzame protesten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl