nieuws

Gorinchem heeft al Paars Plus

Gemeentehuis-Gorinchem1.cropresize.tmp.jpg
Gemeentehuis-Gorinchem1.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Hoewel de kabinetsformatie in Den Haag nog wel even lijkt te duren, heeft de gemeenteraad van Gorinchem al enkele maanden een Paars-pluscoalitie. 
De samenwerking van PvdA, VVD, D66 en Groenlinks kwam daar van de grond na de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart.
In Gorinchem zeggen de partijen dat de verschillen helemaal geen probleem hoeven te zijn. “Als je elkaar vertrouwt, dan kan je samen tot oplossingen komen,” zegt de Gorinchemse VVD-lijsttrekker Trix van den Torren. Haar plaatselijke PvdA-collega Pierre Schefferlie valt haar bij: "Je moet elkaar zo nu en dan wat gunnen."
Volgens de paarse coalitiegenoten in Gorinchem moeten de partijen in Den Haag elkaar vooral de ruimte geven. "Tip is om een coalitieakkoord op hoofdlijnen te sluiten", legt VVD’er Van der Torren uit. De paarse-coalitiegenoten zeggen daarmee ruimte te houden om onderweg nieuwe afspraken te maken, wanneer er bijvoorbeeld nieuwe financiële tegenvallers zijn.
"Bedenk ook hoe lastig de alternatieven zijn, wanneer je met de andere partijen zou moeten samenwerken", stelt de PvdA’er Schefferlie. In Gorcum zijn zowel VVD als PvdA het daarom met elkaar eens: ook in Den Haag is paars-plus de beste oplossing.
Verslaggever Laurens van Wouwe ging kijken wat het Paarse Geheim van Gorinchem is.