nieuws

Toekomstbestendige metropoolregio kost 50 miljard

De metropoolregio Rotterdam - Den Haag (MRDH) gaat een enorme, miljarden kostende transformatie tegemoet. Dat staat in het donderdag gepresenteerde rapport 'Roadmap Next Economy', waarin de toekomstplannen voor het gebied uiteen worden gezet.
Het rapport schetst de toekomst van de regio in 2050. Het gaat om een gigantische metamorfose van de regio met 23 gemeenten, die in totaal 50 miljard euro zal gaan kosten.
Als de regio economisch gezien de boot niet wil missen, moeten er behoorlijk wat slagen worden gemaakt. Op vijf terreinen: ict, energie, economie, arbeidsmarkt en onderwijs.
Het belangrijkst zijn de internettechnologie en de overgang naar schone energie. Het streven is om in 2050 een compleet schone energievoorziening te hebben, onder meer met energie uit zon en wind. Daarnaast moet de internettechnologie een slag maken, zo zijn overal 5G-netwerken nodig om "de digitale poort naar Europa" te worden.

Innovatieve ondernemers
Economisch gezien moet er een overgang worden gemaakt naar een circulaire economie, dat wil zeggen: een economie die alleen gebruik maakt van hernieuwbare hulpbronnen, een voorbeeld hiervan is BlueCity010 in het oude Tropicana in Rotterdam.
Verder moet er een gunstig investeringsklimaat komen voor innovatieve ondernemers. En ook het onderwijs moet een slag maken, zo is het belangrijk dat scholen onderwijzen in ondernemerschap.

Rifkin

Het rapport is gebaseerd op het advies van de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin. Ook transitiespecialist Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit schreef aan het rapport.