ERFGOED

Molens draaien in recordpoging én als noodkreet: er zijn te weinig molenaars

Molenaars van molen Kyck op den Dyck in Dordrecht
Molenaars van molen Kyck op den Dyck in Dordrecht © Harry Eskes
In heel Nederland hebben molenaars hun molens zaterdag tussen 11:00 en 12:00 uur laten draaien. Het Gilde van Molenaars bestaat dit jaar 50 jaar en wil in 'Het Jaar van de Molenaar' een recordpoging wagen zoveel mogelijk molens tegelijk te laten draaien. Maar het is ook een roep om hulp: er is een tekort aan molenaars en nieuwe ambachtslieden werven is niet makkelijk.
Tien molens op Voorne-Putten en Rozenburg, het merendeel van de negentien molens in Kinderdijk, molen Kyck over den Dyck in Dordrecht, de kleine molen in Streefkerk, molens in Schiedam en Vlaardingen, allemaal draaiden ze zaterdag tegelijk. In Nederland staan meer dan 1200 molens, die moeten allemaal beheerd en onderhouden worden.
"Niet iedereen weet dat een molen alleen draait als er een molenaar is", vertelt Harry Eskes terwijl hij bovenin molen Kyck over den Dyck in Dordrecht staat. Ook 'zijn' molen draait zaterdag als een tierelier. De Dordtse molen maalt niet alleen meel voor de eigen winkel en bakkerijen in de omgeving, het is ook een opleidingsmolen. Je kunt er praktijklessen volgen, stage lopen en examen doen.
"Het is niet zozeer de vergrijzing", zegt Eskes, "een deel van de molenaars is 75+. Die vinden het leuk, hebben ervoor gestudeerd, daar ben je al anderhalf tot twee jaar mee bezig. Maar we hebben ook molenaars van nog geen 40 jaar. Het is meer de onbekendheid, dat het echt een beroep is. En dat molens niet draaien zonder een molenaar."
Molenaar is niet zomaar een beroep, het kwam in 2017 op de lijst van immaterieel erfgoed. Een echt ambacht. "Het is een beroep voor jong en oud, maar je moet wel gezond zijn en een beetje fysiek sterk. Het is zwaar werk om de trappen steeds op en af te lopen. Onze molen heeft negen zolders, hij is 32 meter hoog."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl