DUURZAAM

Video: Op proefvaart door de haven in het eerste 3D-geprinte plezierjacht

Het duurt maar twee dagen om een hele boot te printen, met een viertien meter lange printer. Ben je je boot zat? Dan kun je het plastic hergebruiken weer om een nieuw model te printen. De Rotterdamse scheepsbouwer Tanaruz presenteerde zaterdagmiddag hun allereerste 3D-geprinte plezierjacht. Verslaggever Jacco van Giessen stapte aan boord bij bedenker Alex Shifman.
De jachten van Tanaruz worden gemaakt van gerecycled plastic. Dat zorgt er niet alleen voor dat de boten goed tegen een stootje kunnen, maar ook nog eens dat ze circulair zijn. "Wil je bijvoorbeeld na gezinsuitbreiding toch een grotere boot, dan gebruiken wij je oude Tanaruz-jacht als grondstof om een nieuwe te printen", zegt Alex Shifman, oprichter van RAW Idea, de startup achter Tanaru.
Tanaruz wil de pleziervaart toegankelijk maken voor een jonger publiek
Tanaruz wil de pleziervaart toegankelijk maken voor een jonger publiek © Jacco van Giessen
"Ik kan er alles mee doen wat ik wil", zegt Shifman tijdens een proefvaart door de Wijnhaven. "Het is een hele normale boot wat navigeren betreft. Hij is vlot en stil, het enige wat je voelt is het water. Je hoort de motor niet."
Alex Shifman is de oprichter van RAW Idea, de startup achter Tanaruz
Alex Shifman is de oprichter van RAW Idea, de startup achter Tanaruz © Jacco van Giessen
Wie een jacht wil bestellen bij Tanaruz moet wel een aardig bedrag neerleggen: 15 duizend euro voor het instapmodel. Het bouwen van de boten begint met een ontwerp in de app van Tanaruz. Vervolgens gaat het gepersonaliseerde ontwerp naar een veertien meter lange 3D-printer in een Rotterdamse fabriekshal. Het printproces duurt twee dagen. Volgens Shifman hoopt het bedrijf dit jaar tot 100 plezierjachten te printen.
Aan boord bij bedenker Alex Shifman
Aan boord bij bedenker Alex Shifman © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl