nieuws

Blijdorp laat bezoeker meekijken bij zoektocht naar vlinders

Helemaal naar Costa Rica voor bijzondere vlinders: Bartjan Bakker van Diergaarde Blijdorp deed dat voor het eigen Rotterdamse vlinderparadijs Amazonica. Hij legde alles vast in speciale 'VlinderVlogs'.
De dierentuin kiest niet zomaar voor Costa Rica: het Zuid-Amerikaanse land staat bekend om haar rol in de bescherming van dieren en planten. Daar wordt gekweekt onder strikte voorwaarden en overheidscontrole.
Bovendien heeft de dierentuin de vlinders er voor het uitzoeken. In Costa Rica leven ongeveer duizend soorten wilde vlinders, al kan er slechts met zestig tot honderd soorten gekweekt worden. Kweken met beschermde soorten is taboe.

"Het kweken gebeurt op zo'n mooie en duurzame manier, dat de mensen er een zakcentje aan over houden en dus geen bomen hoeven te kappen of andere illegale dingen hoeven te doen om geld te verdienen", zegt Bakker.

Pop

De vlinders gaan als pop op transport. De fase waarin de rups een pop is moet dus lang genoeg zijn, anders komt de vlinder tijdens het transport al uit. Bakker: "Hoe groter de rups, des te groter de pop en des te langer het duurt voordat de pop een vlinder wordt."
In Diergaarde Blijdorp worden de gearriveerde poppen opgehangen in een warme en vochtige ruimte. De poppen ontvouwen zich voor eind november tot Passiebloemvlinders en vliegen dan het vlinderparadijs Amazonica in.

VlinderVlogs

De VlinderVlogs van Bakker, maar ook de vlogs van andere werknemers uit de Rotterdamse dierentuin, zijn te bekijken ophttps://www.diergaardeblijdorp.nl/blijdorp-vlogs/.