nieuws

Cel gevraagd voor brand bij Vlaardings autobedrijf

Brand bij autobedrijf Penders
Brand bij autobedrijf Penders
Justitie heeft twee jaar cel geëist voor brandstichting bij autobedrijf Penders aan de George Stephensonweg in Vlaardingen. In augustus van het vorig jaar brandde het kantoor grotendeels uit.
Tijdens de brand werden handschoenen gevonden met glasresten, brandsporen en het DNA van de 37-jarige verdachte. De man ontkent. Volgens zijn advocate "zit er geen datumstempel" op de handschoenen. Daarom staat niet vast dat hij ze ten tijde van de brand heeft gedragen.
Justitie gaat daar wel vanuit. "Ze zijn gevonden toen het pand nog brandde en alleen zijn DNA zat erop. De brand is veroorzaakt door een molotovcocktail door de ruit te gooien. De glasresten op de handschoenen kunnen we linken aan de ruit van het bedrijf." Verder is een boodschappentas gevonden, met meerdere DNA-profielen. Ook het DNA van de verdachte zat daar mogelijk tussen, met een kans van 1 op 10.000 dat het van een ander is.
No Surrender
De Rotterdamse verdachte is lid geweest van motorclub No Surrender, dat zijn clubgebouw vlakbij het autobedrijf heeft. De rechter noemde een mogelijk motief: een ruzie tussen Penders en No Surrender. "U zou dan even zijn gaan afrekenen."
De man zei daar niets van te weten. "Ik zat laag in de hiërarchie. Ik maakte af en toe motoren schoon. Ik ben er weggegaan toen ik het te druk kreeg met andere activiteiten."
Bij het Vlaardingse autobedrijf is in 2015 nog drie keer brand gesticht. In al die gevallen kon geen verdachte worden aangehouden. In november van dat jaar ging de autosloperij volledig in vlammen op.

Fout

Justitie maakte woensdag nog bekend dat er een fout is gemaakt bij het DNA-onderzoek. De verdachte kwam in beeld, omdat zijn DNA-profiel in de databank zat. Hij had in 2012 zijn DNA afgegeven na een inbraak.
Officier van justitie Boender:"Meneer is toen niet vervolgd, dus die gegevens hadden vernietigd moeten worden. Dat is niet gebeurd. Maar ik vind niet dat we het DNA niet mogen gebruiken als bewijs. Meerdere uitspraken in andere zaken geven dat aan." De advocate van de verdachte was het in dit geval met het OM eens. De rechter doet op 1 december uitspraak.