nieuws

Shell wijst Pernis-ultimatum af; bonden komen met acties

Shell Pernis
Shell Pernis
Shell heeft een ultimatum afgewezen van de vakbonden, die een nieuwe cao willen voor 1800 medewerkers van het bedrijf in Pernis en Moerdijk. De bonden lieten daarop weten zich vrijdag te gaan beraden op acties.
Het ultimatum zou pas donderdagavond aflopen, maar Shell liet 's middags al weten niet akkoord te gaan met de eisen van de bonden. Dat betekent dat het bedrijf nu protestacties boven het hoofd hangen.
''Er gaan in elk geval acties komen, maar de vraag is in welke vorm'', zegt FNV-bestuurder Egbert Schellenberg. Het gaat aanvankelijk vermoedelijk om stiptheidsacties en werkonderbrekingen. ''En dan mogelijk opschalen naar zwaardere acties.''
De vakbonden en het bedrijf steggelen al langer over de cao. Vooral het salaris van de medewerkers is een pijnpunt. CNV en FNV vinden het loonbod van Shell te laag, maar het bedrijf denkt daar anders over.
De bonden vergaderen vrijdag over de acties. Volgens Schellenberg komt het niet als een verrassing dat Shell niet is ingegaan op het ultimatum. ''Ze hebben zich heel koppig opgesteld.''