nieuws

Vier gewonden op veerpont door aanvaring

Vier mensen zijn gewond geraakt door een aanvaring op de Boven-Merwede tussen een veerpont en een binnenvaartschip. Het gaat om de kapitein, een ander bemanningslid en twee passagiers van de pont van Riveer, die onder meer vaart tussen Werkendam en Gorinchem.
De veertaxi Gorinchem X is donderdagavond na de aanvaring naar Werkendam gevaren. Daar zijn de gewonden behandeld door ambulancepersoneel, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio. Twee personen zijn overgebracht naar het ziekenhuis.
De schipper raakte gewond aan zijn knie doordat hij tegen een deskboard viel, vertelt bedrijfsleider Johan Hania. Ook had hij een wond aan zijn kin. "Een passagier heeft klachten, zoals spierpijn. Een andere passagier ook. Zij zijn ter controle meegenomen met een ambulance."
Doorgevaren
Het binnenvaartschip is na de botsing doorgevaren. Eerder werd gemeld dat de bemanning mogelijk niets had gemerkt van de aanvaring. Dat klopt niet. De botsing was wel degelijk opgemerkt en in overleg met de rederij is besloten om door te varen.
De pont liep de nodige schade op. Het gaat volgens Hania om een scheur aan de kop, die overigens wel boven de waterlijn ligt. "Tegenwoordig zijn die schepen zo beveiligd; ook een aanvaring wil niet zeggen dat je zinkt", vertelt hij.
Alarmbellen
Bij Riveer gingen alle alarmbellen af toen de melding van de aanvaring binnenkwam. Personeelsleden voeren met een andere boot naar Werkendam om hulp te verlenen. ''We zijn gewend om dan gelijk te handelen'', legt de bedrijfsleider uit.
De pont wordt gerepareerd in Hardinxveld-Giessendam. Het vaartuig kan vermoedelijk enkele dagen niet meer worden gebruikt. Dat heeft volgens Riveer ook gevolgen voor de dienstregeling.
Geschrokken
De medewerkers van het bedrijf zijn erg geschrokken van de aanvaring. ''Daar zijn we flink van onder de indruk. Daarom zijn we hier met man en macht'', zegt Hania. ''Vooral als je op afstand zit, kan je moeilijk inschatten wat er aan de hand is. Daarom schrik je.''
Eerder dit jaar ging het ook al mis op de Boven-Merwede. Toen botste bij Gorinchem een binnenvaartschip op een plezierjacht. De opvarenden van het jacht stapten daarna over op een andere boot.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl