nieuws

Medewerkers Cargill staken voor betere cao

Cargill
Cargill
Werknemers van voedselgigant Cargill in Rotterdam gaan vanaf donderdagavond staken. Ook personeelsleden van vier andere vestigingen leggen voor onbepaalde tijd het werk neer.
De werknemers protesteren volgens vakbonden CNV en FNV omdat een nieuwe cao uitblijft. De bonden stelden het Amerikaanse bedrijf een ultimatum, maar daar werd niet op ingegaan. ''Dat betekent staken'', aldus de bonden in een verklaring.
De bonden verwijten de directie een 'halsstarrige opstelling'. ''We zijn op allerlei manieren bereid geweest tot compromissen, maar dat is niet gelukt'', zegt CNV-onderhandelaar Michiel Wallaard.
Loonsverhoging
Cargill zou bereid zijn tot maximaal 1,8 procent loonsverhoging en wil volgens CNV en FNV niets weten van een betere regeling voor oudere werknemers. De bonden zetten in op een eenjarige cao met een loonsverhoging van 3 procent.
In totaal vallen in Nederland zeshonderd mensen onder de cao van het landbouw- en voederbedrijf. Het is niet bekend hoeveel medewerkers het werk neerleggen.
Overleg
Cargrill betreurt de acties. Het bedrijf zegt herhaaldelijk te hebben aangegeven tot overleg bereid te zijn en wil zo snel mogelijk weer plaatsnemen aan de onderhandelingstafel.
De voedselgigant vindt het opvallend dat de bonden niet openstaan voor het loonbod van 1,8 procent extra op jaarbasis. Dat zou hoger liggen dan het gemiddelde in de markt. Ook zegt Cargill nu al één van de beste regelingen te hebben voor oudere werknemers.