MARATHON ROTTERDAM

Scheepshoorn klinkt voor het eerst bij start marathon

Het kanonschot tijdens de marathon van 2018
Het kanonschot tijdens de marathon van 2018 © VK Sportphoto - Mischa Keemink
De Marathon van Rotterdam is zojuist van start gegaan. Om 10.00 uur zijn de eerste topatleten begonnen aan hun wedstrijd, maar dat ging dit jaar iets anders dan normaal. Het traditionele kanonschot werd vervangen door een scheepshoorn wegens de oorlog in Oekraïne.
Nieuwe directeur van de marathon Remco Barbier vertelde dat de organisatie lang heeft nagedacht: "Door de vreselijke situatie in Oekraïne hebben we besloten om het kanonschot achterwege te laten uit respect voor het Oekraïense volk. Er zal nu een scheepshoorn klinken die we met een knop indrukken." Om verwarring te voorkomen wordt er wel een officieel pistoolschot gelost bij de start.
De knop waarmee de scheepshoorn in werking wordt gesteld
De knop waarmee de scheepshoorn in werking wordt gesteld © Rijnmond
Er wordt op deze manier niet alleen stilgestaan bij de situatie in Oekraïne. Er zullen mogelijk ook vluchtelingen aanwezig zijn bij de loop. "We vonden het niet gepast om een kanonschot te hebben met hun aanwezigheid." Barbier weet nog niet of de scheepshoorn in de toekomst zal blijven. "Het is heel passend in deze situatie, maar als de reacties positief zijn kan het zomaar dat dit blijft."
Bekijk hieronder het hele interview met Remco Barbier waarin hij onder andere ook vertelt over de impact van de toeschouwers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl