nieuws

Corrupte douanier houdt kaken op elkaar en heeft spijt

Rechtbank Rotterdam
Rechtbank Rotterdam © Tom van Vark
Na weken van juridische discussies en wrakingen begon vrijdag eindelijk het verhoor van de corrupte Rotterdamse douanier Gerrit G. Over zijn criminele activiteiten zweeg hij. "In het algemeen kan ik zeggen: ik heb spijt. Ik ben alles kwijt."
G. zou bij meerdere cocaïnetransporten in de Rotterdamse haven een cruciale rol hebben gespeeld. Op aanwijzing van drugshandelaren zou hij specifieke containers buiten de controle hebben gehouden.
Hij gaf een kort college over zijn werk. "De computer maakt al een risico-analyse van vrachten op basis van land en transporteur. Het profiel 'rood' betekent controle, bij 'oranje' is er twijfel."
Justitie verdenkt de douanier ervan 'oranje' containers op 'wit' te hebben gezet. G.: "Dat wegklikken of wit maken is een kwestie van seconden."
Lucratief
Een simpele handeling, die zeer lucratief kon zijn. Uit het strafdossier blijkt dat G. 7,5 procent kreeg van de opbrengt van een drugstransport.
Tijdens een huiszoeking in zijn huis in 's-Gravenzande werd 1,1 miljoen euro cash geld gevonden in een boodschappentas. "Van de Lidl", voegde de rechter nog toe.
Zijn ruime inkomsten vielen vanaf 2012 ook anderen op. De rechter: "U vloog steeds business class naar Curaçao. Dat is toch drie keer zo duur als een gewoon ticket."
IKEA
Justitie denkt dat G. de criminelen tipte met welke expediteurs zij moesten werken. Zij moesten inzetten op diegenen die een goede reputatie hadden en vrijwel altijd het profiel 'wit' kregen. De kunst was dan cocaïne "bij te pakken" met een normale zending.
"IKEA wordt standaard niet gecontroleerd", legde G. uit. De rechter: "Dus als je iets met IKEA kan meesturen....". G.: "Dan zijn daar zeker mogelijkheden."
Bezuinigingen
Volgens de douanier (die zegt officieel nog steeds in dienst te zijn) hebben bezuinigingen de mogelijkheden van corruptie vergroot. "Standaard moeten twee mensen naar een zending kijken. Daar ontbreekt de mankracht voor, dus dat was er steeds maar één."
De vrijheid bij de Rotterdamse douane was groot. "We hadden allemaal een laptop. Je kon ook thuis werken en op ieder gewenst tijdstip inloggen."
Zwijgrecht
Steeds als de rechter concreter wilde worden over contacten met medeverdachten beriep Gerrit G. zich op zijn zwijgrecht. Over ontmoetingen met Dennis van den Berg, vastgelegd door een observatieteam, wilde hij alleen kwijt: "Ik hielp hem bij het leeghalen van zijn huis." G. runde in die tijd een winkel in tweedehandsspullen.
"In een afgeluisterd gesprek zegt u 'we hebben net een paar leuke zendingen gehad.' Dat kan ik moeilijk rijmen met verhuisactiviteiten", zei de rechter. De douanier beriep zich daarop weer op zijn zwijgrecht.
Overleden vrouw
Emotioneel werd G. toen het over zijn pas overleden vrouw ging. Zij is verdacht geweest van witwassen. Op dat moment was zij al ernstig ziek.
"Er zijn beloften gedaan over haar operatie die zijn niet nagekomen door het OM. Daardoor is zij een half jaar later geopereerd. Als het OM zich aan de afspraken had gehouden, dan had zij nu nog geleefd."
De rechter wees G. erop dat hij toch zelf verantwoordelijk is voor zijn arrestatie en de gevolgen voor zijn gezin. Dat erkende hij.
"Ik ben ook volledig verantwoordelijk. Ik ben ook niet blij met hoe het is gegaan. Heel veel mensen in mijn omgeving zijn de dupe geworden van wat ik heb veroorzaakt. Ik heb ook mijn collega's bij de douane verraden door mijn gedrag. Ik heb er veel spijt van", aldus G.
Strafeisen
Het proces tegen Gerrit G. en drie medeverdachten gaat nog weken verder. Volgens de planning komt justitie op 29 november met strafeisen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl