nieuws

Crezéepolder van akker naar natuurgebied

Het panorama zou niet misstaan op een ansichtkaart. Veel Hollandser krijg je het namelijk niet. De Crezéepolder bij Ridderkerk staat sinds deze week onder water en is daarmee getransformeerd van akker naar natuurgebied. Het gaat binnenkort open voor publiek.
Ruim een eeuw boerde de familie Plaisier in de polder, rekent Piet uit. Wuivend graan, suikerbieten, maïs en spruitkool. Piet zal de laatste telg zijn in de dynastie der akkerbouwers. Zijn aanvankelijke verzet ten spijt, met het doorsteken van de dijk langs rivier de Noord: de Crezéepolder is terug gegeven aan de natuur.
Pijnlijk
Piet en zijn echtgenote Harriëtte hebben hun aanvankelijke verzet tegen het doorsteken laten varen. Harriette: "In het begin was de gedachte zelfs pijnlijk te noemen. Piets opa heeft nog meegeholpen met het inpolderen. Dit is een omgekeerde beweging."
Piet: "Op een gegeven moment moet je het loslaten en je richten op de toekomst." Daarom bouwden ze de oude boerenschuur om tot een locatie waar je kunt vergaderen, trouwen en vervolgens uitwaaien in de polder: Hofstede de Paradijshoeve.
Unieke polder
Op deze koude vrijdagochtend kijken Harriëtte en Piet uit over de watervlakte. Her en der piekt er groen boven het oppervlakte. Er zwemmen zwanen met hun jonkies, een haas schiet richting de dijk. Binnenkort wordt het gebied ook opengesteld voor vogelaars en andere natuurliefhebbers. Het echtpaar heeft inmiddels vrede met de gang van zaken.
De aanwezigheid van eb en vloed maakt de polder uniek, zegt Janneke Govers van projectbureau Deltanatuur. "We proberen de oude natuur van Zuid-Holland terug te brengen. Met de aanleg van de Deltawerken ging veel van die natuur verloren. Zo huist de veelbesproken visarend uit Biesbosch inmiddels in Crezéepolder."
Zuid-Holland hoopt de polder naast een ecologische ook een economische functie te geven. Govers: "De dijk stond hier laatst vol met tientallen auto's. Geloof het of niet, de Siberische Graspieper was gesignaleerd."
Toekomst
Voormalig boer Piet Plaisier stort zich inmiddels op een nieuwe wereld. Zo organiseert hij 26 en 27 november een groot kunstevenement op de plek waar vroeger de maaidorser stond. "We wilden voor een nieuwe toekomst gaan. En die hebben we gevonden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl