nieuws

El Khattabi: Van hattrick hero tot zaakwaarnemer

Vraag Ali El Khattabi naar 6 juni 2001 en hij begint direct te lachen. "Ja, 3-4 in de nacompetitie en ik maakte ook nog eens een hattrick." Met veel genoegen blikt de geboren Schiedammer terug op een van de vele memorabele wedstrijden die Sparta en Excelsior de afgelopen jaren tegen elkaar hebben gespeeld.
Vlak voor tijd stond Excelsior nog met 3-2 voor, totdat El Khattabi eerst met een kopbal 3-3 maakte, en later - diep in de blessuretijd - schoot hij ook nog eens de winnende binnen achter Carlo l'Ami. Met een hand achter zijn oor rende hij richting het uitvak. Want El Khattabi ontving veel kritiek, nadat hij een aantal maanden ervoor een contract bij AZ had getekend. "Het ging wat minder. Ik scoorde minder vaak en dan krijg je vaak kritiek. Er stond spanning op die wedstrijd, helemaal omdat we die vorige wedstrijd hadden verloren. Als je er dan drie maakt op zo'n manier is dat een mooi eindslot."
Zonder probleem lepelt Ali Elkhattabi het scoreverloop op van die bewuste zomeravond. Lopes, Rijaard...hij noemt de doelpuntenmakers van Excelsior makkelijk op. "Maar die tweede werd gemaakt door die blonde jongen. Hoe heette die ook alweer? Hoe? Oh ja, Jarda Simr. Sorry, het is een tijdje terug", lacht hij haast verontschuldigend.

Spartaan

De huidige aanvoerder van Sparta speelde destijds voor Excelsior. "Ja, Michel Breuer inderdaad", herinnert hij zich nog. "Nu speelt-ie aan de andere kant. Of dat ook mijn kant is? Ik ben wel Spartaan, ja. Ik heb daar een mooie tijd gehad in het begin van mijn carrière. Ik heb daar de jeugdopleiding meegemaakt en heb dus veel te danken aan Sparta."

El Azzouzi

Zo af en toe gaat de voormalig Marokkaans international nog wel eens kijken op het Kasteel. "Pastoor heeft het goed voor elkaar. Ik heb ze vorig seizoen gezien, maar toen vond ik ze minder. Ik dacht niet dat ze het zo goed zouden doen in de eredivisie dit jaar." Uiteraard kijkt hij als oud-spits met extra interesse naar Zakaria El Azzouzi. "Ik vind het een topspeler. Ik heb hem gezien bij de jeugd van Ajax. Eigenlijk moet hij een grotere spits voor zich hebben. Dan komt hij meer tot z'n recht. Een beetje zoals Bram Marbus vroeger. Nu moet hij het vaak alleen doen en dan vind ik het toch knap hoe hij toch z'n goaltjes meepikt en belangrijk kan zijn in de eredivisie. Is maar een tip, haha."

Vliegangst

El Khattabi stopte al op zijn 29e met voetballen. Hij hoopte dat er een goede club kwam na zijn korte avontuur bij RBC, maar die kwam niet. "Dat kwam mede door mijn vliegangst. Dat speelt bij bepaalde clubs in je nadeel." Zo kon hij bijvoorbeeld ooit van AZ naar PSV, maar dat ketste af. ''Omdat PSV veel wedstrijden in de Champions League speelde en vaak op trainingskamp naar Azië ging. Dat vonden ze een nadeel", spreekt hij.

Zaakwaarnemer

Kort na z'n besluit om te stoppen, trouwde hij en kreeg hij drie kinderen bij de vrouw, met wie hij nog steeds samen is. Na een periode in de makelaardij is hij tegenwoordig zaakwaarnemer en werkt hij veel samen met de man die op 6 juni 2001 namens Excelsior in eigen doel schoot: Youssef El Akchaoui. "Sinds mijn zoontje voetbalt en ik weer langs de lijn sta, is het toch weer gaan kriebelen. Je ziet toch talenten rondlopen en komt oude bekenden tegen en daarom wilde ik weer iets in de voetballerij gaan doen."
Samen met zijn zakenpartner begeleidt hij nu zo'n tien tot vijftien talenten. "Ik richt me erop om talenten uit te zoeken en jongens te adviseren in en buiten het veld. Uiteindelijk zou het mooi zijn als je die jongens kan begeleiden tot aan de Europese top. Of ik een nieuwe Mino Raiola wordt? Haha, nee. Dat is natuurlijk een keiharde zakenman. Ik denk dat Youssef daar meer in de buurt komt. Ik ben wat rustiger. Daarom is deze combinatie heel goed."
Op de vraag of hij verder nog wat toe te voegen heeft, is El Khattabi duidelijk. "Geniet allemaal van de wedstrijd morgen. Wat ik denk? Dat Sparta wint. Met 3-4", besluit hij lachend.