nieuws
Zestal verdacht van gruwelijke mishandelingen op Goeree-Overflakkee

Zes verdachten van gruwelijke mishandelingen op Goeree-Overflakkee blijven voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht bepaald na de eerste openbare zitting.
De zes mannen zouden drie andere mannen hebben mishandeld. Dat gebeurde in de maanden juni tot en met augustus. Twee van de drie slachtoffers woonden in een vorm van begeleid wonen van de stichting Sjaloom Zorg uit Dirksland.
De drie slachtoffers zijn allen achter in de twintig. Ze waren kennissen van de verdachten. Die zouden het trio hebben meegenomen naar woningen of andere plekken. Daar werden de mannen mishandeld, vernederd en afgeperst.
De slachtoffers zouden ook seksueel zijn misbruikt. Ze werden bewerkt met honkbalknuppels en flessen en ook werden ze gemarteld met onder meer een taser.
De mannen durfden lang niets aan hun omgeving te vertellen. Als ze de mishandelingen naar buiten zouden brengen, zouden hun ouders en andere familieleden worden gedood, dreigden de zes verdachten.
Verwondingen
In augustus had één van de slachtoffers toch de moed om naar de politie te gaan. De man had tachtig verwondingen over zijn hele lichaam.
''Hij zat onder de blauwe plekken: zijn rechterbeen was voor meer dan vijftig procent bedekt met bloeduitstortingen en zijn linkerbeen zelfs voor meer dan zestig procent. Maar ook op zijn hoofd, romp en armen zaten bloeduitstortingen. Zelfs op zijn geslachtsdelen was letsel te zien. Ook had hij een gebroken rib'', vertelde de officier van justitie in de rechtbank.
Justitie beschikt inmiddels over foto's en filmpjes als bewijsmateriaal. Ook hebben de verdachten uit Oude-Tonge, Achthuizen, Abbenbroek, Oud-Beijerland, Spijkenisse en Den Haag verklaringen afgelegd. Over het motief van de daders is niets bekend.
Getraumatiseerd
De slachtoffers zijn er slecht aan toe, zegt hun advocaat. De drie mannen zijn volgens haar getraumatiseerd en krijgen psychische begeleiding. Ze wonen bij hun ouders.
Sjaloom
De stichting Sjaloom is na de aangifte op de hoogte gebracht. De medewerkers zijn geschrokken van wat de mannen is overkomen. ''Het zijn afschuwelijke verdenkingen'', zegt advocaat Frank van Ardenne, die Sjaloom bijstaat.
Sjaloom benadrukt dat de verdachten geen medewerkers of cliënten van de stichting zijn. De organisatie heeft contact met familieleden van de slachtoffers. Omwille van de privacy van de cliënten wil Sjaloom verder geen mededelingen doen.
Twee van de drie slachtoffers woonden zelfstandig in een appartement van Sjaloom. Begeleid wonen houdt in dat cliënten onder toezicht van de stichting staan. Zij bepalen zelf in hoeverre ze, naast de vaste hulpverleningsmomenten, een beroep doen op een zorgverlener, licht Sjaloom toe.