nieuws

Waarom heeft Van der Valk een toekan als logo?

Van_der_Valk_vlag
Van_der_Valk_vlag
Natascha Kooijman uit Capelle aan den IJssel belde om te vragen:
Waarom heeft het Van der Valk-hotel een toekan in plaats van het logo, in plaats van een valk?

Antwoord:

In 1939 bouwde Martien van der Valk een dranklokaal om tot een hotel. Het bleef niet bij één hotel: Martien was van plan om al zijn kinderen een eigen hotel te geven. Een van zijn zoons, Gerrit van der Valk, had flinke uitbreidingsplannen en liet naast hotels ook motels bouwen. Zo groeide de onderneming uit tot een keten die vandaag de dag meer dan 60 vestigingen in Nederland heeft en rond de 30 vestigingen in het buitenland.
De meest gestelde vraag aan de familie Van der Valk, zo is op hun website te lezen, is de vraag naar hun logo. Waarom staat er geen valk, maar een toekan op de daken van de hotels? De keuze voor de toekan had te maken met de aanschaf van vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. Dit park had een toekan als logo toen het werd overgekocht door familie Van der Valk.
Familie Van der Valk was nog op zoek naar een passend logo voor hun onderneming. De valk was geen optie, omdat veel mensen na de oorlog nare herinneringen hadden aan de roofvogel symboliek van de Nazi’s (het symbool van de Nazi’s was een adelaar op een krans van laurierbladeren met in het midden een hakenkruis). Familie van der Valk wilde niet met dergelijke symbolen geassocieerd worden en besloot het kleurrijke Toekan logo over te nemen. Zoals Gerrit van der Valk zelf zei: ‘als een valk slaapt is ’t niks en gaat hij op roof uit, dan is het net een adelaar. Een toekan is een mooie, grote, tropische vogel, een vrolijk beest, een gezellig beest, dat past veel beter bij ons’.

Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag het de Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.