nieuws

Waarom is snelwegreclame legaal?

Snelwegreclame
Snelwegreclame
Natascha Kooijman uit Capelle aan den IJssel belde om te vragen:
Als je met je telefoon in je hand zit tijdens het autorijden, krijg je een boete. Terwijl je ook afgeleid kan worden door reclameborden langs de weg. Waarom mogen die wél, en je telefoon niet?

Antwoord:

Bellen achter het stuur is verboden omdat je daarvoor je handen nodig hebt (handsfree bellen is wel toegestaan). Je handen horen vanzelfsprekend allebei aan het stuur, anders bestaat er een kans op ongelukken.
Toch is het zeker waar dat je door reclameborden ook afgeleid kan raken en ongelukken kan veroorzaken. Deskundigen zijn het erover eens dat de verkeersveiligheid in het geding komt als een object moeilijk te negeren is of de aandacht te lang vasthoudt. In Nederland is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor het veilig en doelmatig gebruik van auto(snel)wegen. In het kader van verkeersveiligheid heeft Rijkswaterstaat richtlijnen opgesteld voor reclame langs autowegen. Die richtlijnen moeten ervoor zorgen dat de verkeersveiligheid niet nadelig beïnvloed wordt door reclameborden. Bewegende of knipperende beelden op digitale billboards zijn bijvoorbeeld niet toegestaan. Ook reclames die de aandacht te lang vasthouden of een gelijkenis vertonen met verkeers relevante informatie zijn verboden. Buiten het beheersgebied van de weg zijn gemeenten en provincies verantwoordelijk. Ook gemeenten en provincies hebben in verordeningen vastgelegd wat wel en niet mag op het gebied van buitenreclame. Kortom: niet alleen handheld bellen in de auto is verboden, ook veel reclameborden zijn niet toegestaan.
Luister iedere zaterdag van 12.00 tot 14.00 naar Vraag het de Bieb voor nieuwe vragen en antwoorden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl