BOMBARDEMENT OP ROTTERDAM

Nieuw onderzoek, nieuwe namen: dit zijn de 1150 doden uit de meidagen van 1940

Gezicht op de Kaasmarkt, met verwoeste huizen en gebouwen met rechts het oude stadhuis, als gevolg van het bombardement
Gezicht op de Kaasmarkt, met verwoeste huizen en gebouwen met rechts het oude stadhuis, als gevolg van het bombardement © Stadsarchief
82 jaar na het bombardement op Rotterdam is er eindelijk een officiële lijst van slachtoffers. Tussen 10 en 14 mei 1940 zijn 1150 doden gevallen door bombardementen en oorlogshandelingen. Ook Duitse militairen tellen mee. Dinsdag is de lijst met namen gepubliceerd.
Clasina van Druten was nog maar een baby van 19 dagen oud toen ze dood onder het puin werd gevonden. Het maakt haar het jongste slachtoffer van het bombardement. Het oudste slachtoffer is Francina Bouwman van 91 jaar.
Bij elf families is bekend dat er meer dan vijf doden zijn gevallen. Veel slachtoffers vielen bij de strafgevangenis in Noord (42 doden) en bij de Oude Doelen, toen nog naast het Stadhuis (37 doden). Ook in de Hoeksche Waard zijn 8 doden gevallen doordat Duitse bommenwerpers hun bommenlast hebben laten vallen.
"Het gaat om erkenning en herkenning", zegt Walt Schulze van Stichting Voorouder. Deze organisatie deed samen met Stadsarchief onderzoek naar de namenlijst. Ze brengen met deze lijst in kaart wie tussen 10 en 14 mei om het leven kwamen bij de verschillende bombardementen in en om Rotterdam.
"Nabestaanden kunnen het een plekje geven. Iedereen heeft het over het bombardement op 14 mei, maar de echte oorlog begon al op 10 mei. In die paar dagen zijn meerdere bommen gevallen op bijvoorbeeld op vliegveld Waalhaven en het Noordereiland", legt Schulze uit.
Hoe komen de onderzoekers aan het getal 1150? Tijdens het bombardement van 14 mei vielen 711 burger- en militaire slachtoffers. In de Hoekse Waard sneuvelden 8 slachtoffers. Bij het oorlogsgeweld van 10 tot 14 mei vielen 96 burgerslachtoffers, 210 Nederlandse en 125 Duitse militairen: totaal 1150 slachtoffers.
Onderzoekers bestudeerden onder meer bommenkaarten, oude kranten en kadastergegevens. Ook is de medewerking van het publiek belangrijk geweest, zegt Schulze. Via sociale media is veel informatie gedeeld. Ruim 200 nieuwe namen van slachtoffers zijn hierdoor bekend geworden.

De vragen van de derde generatie

Volgens Jantje Steenhuis van het Stadsarchief is vooral de derde generatie op zoek naar dit ontbrekende stuk van hun persoonlijke geschiedenis. "Na de oorlog was er geen aandacht voor trauma’s. Er werd niet over gepraat. De derde generatie heeft vragen over opa en die komen ook naar ons."
Het verhaal van het bombardement gaat volgens Steenhuis vaak over de verwoesting van de stad. "We halen met deze lijst de slachtoffers uit de anonimiteit en geven ze hun identiteit terug. En dat is belangrijk voor de nabestaanden."
De lijst met 1150 slachtoffers staat hier. Ben jij een nabestaande van een bombardementslachtoffer? We komen graag in contact, stuur een mailtje naar tenny.tenzer@rijnmond.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl