nieuws

Excelsior verslaat Sparta in doelpuntrijke derby

Excelsior heeft de Rotterdamse stadsderby tegen Sparta winnend afgesloten. De Kralingers waren in een doelpuntrijke wedstrijd uiteindelijk met 3-2 te sterk voor de bezoekers uit Rotterdam-West. Sparta kwam op voorsprong door Brogno, maar goals van Elbers, Fredy en Hasselbaink bezorgden Excelsior de eerste punten na zes opeenvolgende nederlagen. De aansluitingstreffer van Dumfries kwam te laat.
Het geplaagde Excelsior kwam voortvarend uit de startblokken, want na twintig seconden zette Bas Kuipers zijn ploeg bijna aan de leiding. De inzet van de linksback belandde via een Spartaan echter op de lat. Wat volgden waren vier hoekschoppen voor de thuisploeg in nog geen vijf minuten tijd, maar het leverde geen doelpunt op voor de Kralingers.
Na het sterke begin van Excelsior zakte het tempo iets. De openingstreffer van Sparta viel halverwege de eerste helft dan ook uit de lucht. Het was clubtopscorer Loris Brogno die op aangeven van Stijn Spierings van dichtbij binnenwerkte: 0-1. Excelsior stelde echter al snel orde op zaken. Nog geen vijf minuten later volleerde Stanley Elbers de bal na een voorzet van Khalid Karami achter Sparta-doelman Roy Kortsmit.


Kort na de gelijkmaker kwam de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag zelfs op voorsprong. Fredy Ribeiro profiteerde ter hoogte van de middencirkel optimaal van slordigheden van Michel Breuer en Bart Vriends. De aanvaller uit Angola bleef daarna oog in oog met Kortsmit koel en rondde vervolgens beheerst af: 2-1.


In de jacht naar de gelijkmaker wist Sparta nauwelijks gevaarlijk te worden. Zowel in de slotfase van het eerste bedrijf als na rust slaagde het team van coach Alex Pastoor er niet in om kansen te creëren. Tot overmaat van ramp voor de bezoekers uit Rotterdam-West was het Excelsior dat opnieuw scoorde. Nadat invaller Hicham Faik onderuit werd gehaald door Thomas Verhaar, was het Nigel Hasselbaink die niet faalde vanaf elf meter: 3-1.


Toch werd het nog spannend op Woudestein. Sparta wist de druk op te voeren en vlak na het inbrengen van aanvaller Craig Goodwin voor verdediger Vriends was het raak. Een voorzet van Spierings werd weggebokst door Excelsior-keeper Tom Muyters, maar daarmee bracht hij wel Denzel Dumfries in stelling. De rechtsback prikte in de rebound binnen.


In de slotfase hield de druk van Sparta aan. Zo kreeg onder andere Verhaar nog een grote kans namens de promovendus. Hij kopte een voorzet van Goodwin echter via de grond over het doel van Muyters.
Op de ranglijst klimt Excelsior van plaats zestien naar de veertiende plek in de eredivisie met dertien punten. Sparta blijft op zestien punten staan, maar zakt wel naar de negende plaats van de ranglijst.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl