nieuws

Rondvaren met honderden vragen over de Merwedebrug

Dat de reparatie van de Merwedebrug bij Gorinchem de gemoederen bezig houdt, bleek afgelopen zaterdag. Een rondvaart langs de werkzaamheden aan en onder de brug kon rekenen op zeker tweehonderd bezoekers.
Adri de Groot van Rijkswaterstaat krijgt tal van vragen op zich afgevuurd van de bezoekers. Aan boord zijn omwonenden, mensen die varen en geïnteresseerden. De meesten luisteren aandachtig naar wat De Groot te vertellen heeft.
"Die haarscheurtjes in de brug hebben ze niet gezien", vertelt hij aan vier mannen, die op dat moment naar zijn verhaal luisteren. "maar hebben ze gehoord. Dat gebeurt met ultrasone geluiden. Daarmee kan je horen dat er kleine scheurtjes in een brugdeel zitten."
De mannen knikken instemmend.

Boormallen, jachten en centen

Veel van de vragen gaan over de reparatiewerkzaamheden die komende week echt gaan beginnen. De Groot vertelt dat tot dusverre een boormal is gemaakt in een loods. De gaten in die boormal komen exact overeen met een onderdeel dat klaarligt bij de staalwerker.
Een van de mensen aan boord van het schip met nieuwsgierigen kijkt naar de onderkant van de brug. "Ik vaar hier wel vaker", zegt hij. "Ik heb namelijk een zeiljacht. En dat is precies op maat gemaakt om net onder de brug door te kunnen. Ik was benieuwd of ik er wel onderdoor zou kunnen."
Een man en een vrouw stellen de typisch Nederlandse vraag 'hoeveel dit nu allemaal kost', maar daar moet De Groot het antwoord schuldig op blijven. "Deze brug heeft zo'n prioriteit, dat we moesten beginnen voordat het duidelijk was", legt hij aan het stel uit. "We konden domweg niet wachten."

Het belang van communicatie

Een van de toehoorders vindt het 'geweldig' hoe de mensen van Rijkswaterstaat in nauwelijks anderhalve week een reparatieplan voor de brug op papier hebben gekregen.
Dat er ook tijd is uitgetrokken om belangstellenden rond te varen, dat is volgens een deel van de bezoekers juist heel belangrijk. "Het is belangrijk om goed te communiceren", zegt een van de mensen op de boot. "Je kan wel achteraf wel van alles zeggen. Maar van zo'n trip als deze krijgen mensen pas een echt goed beeld van wat er gebeurt."