nieuws
Baarmoederhalskanker niet sneller ontdekt door meer uitstrijkjes

Vaker uitstrijkjes laten maken leidt niet tot minder sterfte aan baarmoederhalskanker. Dat hebben onderzoekers van het Erasmus MC uitgezocht.
De onderzoekers vergeleken de screening in Nederland met die in de Verenigde Staten. In Nederland worden vrouwen vanaf hun dertigste elke vijf jaar opgeroepen voor een uitstrijkje. Terwijl vrouwen in Amerika al op jongere leeftijd worden gecontroleerd en ook vaker een uitstrijkje laten maken.
Uit het onderzoek blijkt dat er in Nederland via uitstrijkjes even vaak baarmoederhalskanker wordt ontdekt als in de VS.
Uitstrijkje beter testen
Het Erasmus MC berekende dat het aantal uitstrijkjes dan ook omlaag kan, mits er bij de periodieke controle ook getest wordt op het Humaan Papilloma Virus (HPV).
HPV is een besmettelijk virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Pas wanneer er bij het algemene uitstrijkje afwijkende cellen worden gevonden, kunnen vrouwen een tweede uitstrijkje krijgen met een HPV-test.
Pijn en bloedingen na uitstrijkje
Ook is voor het eerst onderzocht in hoeverre vrouwen last hebben van het uitstrijkje. Elk jaar hebben honderdduizend vrouwen in Nederland pijn, bloedingen en afscheiding na het onderzoek.
Daarnaast voelen zo'n vijftienduizend vrouwen zich gespannen nadat ze een slechte uitslag van het uitstrijkje hebben gekregen. Ook vervolgonderzoeken en behandelingen geven lichamelijke klachten zoals pijn, bloedingen en afscheiding.