nieuws

Pauluskerk maakt zich zorgen over mislukte onderhandelingen bed-bad-brood-regeling

De Rotterdamse Pauluskerk doet een dringend beroep op de gemeente Rotterdam om de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers financieel te blijven ondersteunen. De opvang komt in gevaar, omdat de landelijke onderhandelingen over de bed-bad-brood-regeling maandag zijn mislukt.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) was met staatssecretaris Dijkhoff in gesprek over de opvangregeling. Nu de gesprekken zijn vastgelopen, krijgen gemeenten geen cent meer voor het aanbieden van bed-bad-brood.
Het kabinet vindt dat de bed-bad-brood-opvang er alleen maar voor zorgt dat uitgeprocedeerden hier blijven, terwijl ze het land zouden moeten verlaten. Staatssecretaris Dijkhoff heeft voorgesteld om landelijk acht sobere opvangplekken te maken. Gemeenten zouden dan op hun beurt moeten stoppen met hun eigen opvang.
Gemeenten weigeren dit, omdat ze denken dat zo'n landelijk beleid niet werkt. Gemeenten vinden dat ze onterecht opdraaien voor de gevolgen van het rijksbeleid.
Rotterdam geeft tot nu toe ruim een miljoen euro per jaar uit aan de opvang. De Pauluskerk is een van de partijen die geld krijgen. Het stoppen van de opvang zou inhumaan zijn, zegt de dominee Dick Couvee van de Pauluskerk.
De gemeente Rotterdam heeft nog niet op het besluit van staatssecretaris Dijkhoff gereageerd.