nieuws

'Strenger controleren tegen misbruik studiefinanciering'

Minister Jet Bussemaker
Minister Jet Bussemaker
Mbo-scholen moeten strenger controleren of studenten boven de 18 jaar verzuimen. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil op die manier voorkomen dat studenten misbruik maken van de studiefinanciering, schrijft ze maandag aan de Tweede Kamer.
Rotterdam kwam er begin dit jaar achter dat sommige studenten van Rotterdamse mbo's zich alleen maar inschrijven voor een opleiding om studiefinanciering op te strijken.
Mbo'ers die studeren op niveau 1 of 2 krijgen 267 euro per maand studiefinanciering. Dat is altijd een gift, ook als ze hun studie niet afmaken. Studenten op mbo niveau 3 en 4, hbo en de universiteit moeten hun studiebeurs terugbetalen, ongeacht of ze hun studie afmaken.
Bussemaker besloot daarna landelijk onderzoek te doen onder mbo-studenten niveau 1 en 2, omdat zij vanwege de gift sneller misbruik zullen maken van de studiefinanciering.
Kleine groep
Uit dat onderzoek blijkt dat een kleine groep studenten zich inschrijft enkel vanwege de studiefinanciering. Het onderzoek geeft geen antwoord op de vraag hoeveel studenten onterecht studiefinanciering krijgen. Scholen schatten in dat het om minder dan 10 procent gaat.
Van de 386 mbo-studenten die mee hebben gedaan aan het onderzoek, zeggen de meesten dat ze wel iemand kennen die nooit naar school komt. De voornaamste redenen om nooit of bijna nooit naar de les te komen zijn: een moeilijke thuissituatie, gebrek aan motivatie en dat de studie niet boeiend genoeg is.
Verzuimcontrole
Volgens Bussemaker kan misbruik van de studiefinanciering worden verminderd door strenger te controleren op ziekteverzuim. Veel scholen houden dat nu alleen bij voor studenten die leerplichtig zijn.