nieuws

Rotterdamse kennis houdt Jakarta droog

Rotterdamse kennis houdt Jakarta droog
Rotterdamse kennis houdt Jakarta droog
Rotterdam en Jakarta blijven ook de komende jaren informatie uitwisselen over waterbeheer. Dat moet helpen de Indonesische hoofdstad droog te houden, nu de grond daar op sommige plaatsen daalt met zo'n 15 centimeter per jaar.
De aan het water gelegen stad ligt inmiddels op sommige plaatsen onder zeeniveau. De lokale autoriteiten kunnen dus hun voordeel doen met de Rotterdamse expertise. De steden verlengen woensdag een samenwerkingsakkoord.
De samenwerking bestaat onder meer uit een uitwisselingsprogramma. Daar doen naast de steden ook baggerbedrijf Van Oord, de Hogeschool Rotterdam, de ambassade in Jakarta en het Hoogheemraadschap van Delfland aan mee.

Opleiding


Tientallen Indonesiërs hebben de afgelopen jaren in Nederland al een opleidingsprogramma gevolgd bij de gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap.

Ze leerden onder meer hoe de stad werkt aan waterbeheer.
Ook trokken Nederlanders naar Jakarta om te helpen. Studenten van de opleiding Watermanagement aan de Hogeschool Rotterdam hebben meegewerkt aan de projecten in de Indonesische hoofdstad.
Ze hielpen volgens de gemeente Rotterdam onder meer bij het "verbeteren van het onderhoud en beheer van gemalen en kanalen om overstromingen te voorkomen en de ontwikkeling van een multifunctionele dijk naar model van het Rotterdamse Dakpark."