OEKRAÏNE

Van groente en fruit tot noodaggregaten voor Marioepol: Johan blijft goederen naar Oekraïne sturen

Vrachtwagen met goederen
Vrachtwagen met goederen © privéfoto
De boerderij van Johan Kruijthoff in Mijnsheerenland is nog steeds een verzamelcentrum voor hulpgoederen, bestemd voor Oekraïne. "We mogen niet stoppen."
Op 28 februari vertrokken de eerste volle vrachtwagens vanaf het boerenbedrijf van Johan Kruijthoff naar de Oekraïense grens, de dag erna volgden er nog drie. Tientallen mensen stonden in de rij op het erf om goederen te doneren. Inmiddels is Kruijthof alweer een tijd bezig om op alle mogelijke manieren de Oekraïners een helpende hand te bieden.
Nog dagelijks komen er mensen goederen brengen naar de boerderij. "Het loopt nog steeds", vertelt Kruijthoff. "Veel particulieren komen medische spullen en voedsel brengen, maar er ook veel bedrijven die met grote ladingen komen. Bijvoorbeeld aardappelen, wortelen en conserven. Daar zouden we nog meer van willen krijgen. Vitamines zijn hard nodig."
Omdat Kruijthoff ook handelaar is in landbouwvoertuigen met vestigingen in Polen en Oekraïne, kan hij vrachtwagens met een chauffeur die kant op sturen. Een enkele keer gaat hij ook zelf, zoals ook op 15 maart, toen hij groente en fruit naar de Pools-Oekraïense grens bracht en drie vluchtelingen mee naar Nederland nam. "Maar ik ben vooral hier op de boerderij, of in Polen op het bedrijf. Ik pendel heen en weer tussen de twee."
Waar het de eerste dagen van de inzameling nog veel improviseren was, is er inmiddels een stichting betrokken die meer structuur geeft aan de hulpactie van Kruijthoff. "We hebben nu een lijn lopen: er gaan wekelijks vijf tot zes vrachtwagens naar het gebied", vertelt hij. "We hebben met donaties ook wat Starlink-systemen van Elon Musk gekocht, zodat de mensen in Oekraïne internet hebben, mocht dat uitvallen. Er gaan ook aggregaten naar Marioepol om daar stroom op te wekken."

Nog lang niet klaar

De verhalen van de terugkerende chauffeurs van de vrachtwagens vindt hij schrijnend. "Het zijn rotverhalen. Er zijn mensen die mee terug willen rijden. In West-Oekraïne willen mensen graag naar huis, maar in Oost-Oekraïne is het nog lang niet klaar."
Kruijthoff gaat voorlopig door met het sturen van vrachtwagens naar Oekraïne. "We mogen niet stoppen. Als morgen de oorlog zou eindigen, dan zouden deze goederen over een jaar nog steeds nodig zijn. Sommige steden zijn helemaal verwoest."