nieuws

Grondstoffensector in de lift op beurzen

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdag eensgezind op winst, geholpen door plussen bij staal-, mijnbouw- en oliebedrijven. Enerzijds zijn de markten er meer en meer van overtuigd dat oliekartel OPEC er in zal slagen tot afspraken te komen over een beperking van de
olieproductie. Anderzijds blijft het sentiment positief in de nasleep van de verkiezing van Donald Trump als Amerikaanse president.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,9 procent hoger op 456,87 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 651,50 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 1 procent. Staalconcern ArcelorMittal won 5 procent en was daarmee de sterkste stijger in de AEX. Verder steeg zwaargewicht Shell 1,1 procent. Producent van roestvrijstaal Aperam was de grootste winnaar in de MidKap met een plus van
2,6 procent.
Informatieleverancier Wolters Kluwer (plus 1,5 procent) schaarde zich in de AEX onder de winnaars na een adviesverhoging door Credit Suisse. Ook het beleggingsadvies voor branchegenoot RELX werd door de Zwitserse bank opgevoerd. Het aandeel RELX ging 1,6 procent vooruit.
De uitblinkers in Londen waren mijnbouwers Anglo American, BHP Billiton en Glencore met winsten tot 4,8 procent. Verder stond in de Britse hoofdstad Lloyds Banking in de schijnwerpers. De Britse staat heeft zijn belang in Lloyds verder teruggebracht tot onder de 8 procent. Het aandeel stond 1,2 procent hoger.
In Frankfurt behoorde staalconcern ThyssenKrupp tot de sterkste stijgers met een winst van 2,8 procent. Verder zag Lufthansa op de Duitse beurs zijn waarde 0,5 procent dalen. De luchtvaartmaatschappij en budgetdochter Eurowings krijgen de komende dagen te maken met stakingen van het vliegend personeel.
De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg 1,5 procent tot 48,94 dollar. Brentolie werd 1,7 procent duurder en bracht 49,73 dollar per vat op. De euro was 1,0636 dollar waard, tegen 1,0630 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.