nieuws

Melkgeitenhouders in regio boeren goed

Het gaat goed met de melkgeitenhouderij. De vraag naar Nederlandse geitenmelk is groot: Chinezen nemen al langere tijd Nederlandse geitenmelk af en ook de Fransen houden er van. Goed nieuws dus voor de geitenhouders in de regio.
Aafke van Tilburg van melkgeitenhouderij van Tilburg uit Oude Tonge: "Wij zijn een biologische melkgeitenhouderij en krijgen tussen de 90 cent en 1 euro per liter.''
Lange tijd ging het veel slechter met de branche. ''De prijs heeft ook op 75 cent gezeten", vervolgt Aafke.
"Ooit kregen we een paar maanden niets. Toen was onze melkverwerker failliet".

Oneerlijke concurrentie


Martin Tuite van Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) bevestigt de populariteit van de geitenmelk.
"De Fransen hebben een tijdlang geiten gesubsidieerd, maar dat mag niet meer van Europa vanwege oneerlijke concurrentie. Sindsdien importeren ze meer geitenmelk uit Nederland."
In Nederland wordt ook steeds meer geitenmelk verkocht. "Geitenmelk is lichter verteerbaar dan koemelk, het lijkt wat meer op moedermelk door de kortere vetzuren.''
''Ook geitenkaas doet het goed op de markt, je ziet steeds meer recepten met geitenkaas in een blad als Allerhande", besluit Tuite.
Hoewel de geitenmelk aan populariteit wint, is de productie nog maar een fractie van de koeienmelkhouderij. Op elke honderd melkboeren houden er slechts 1 tot 2 zich bezig met geitenmelk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl