nieuws

Projectontwikkelaar verrast Dordrecht onaangenaam

Zuidpolder
Zuidpolder
Projectontwikkelaar BPD heeft bij de gemeente Dordrecht een plan ingediend voor een deel van het Belthure Park. Het gaat om 109 woningen. Het plan is vorige week ingediend, vlak vóór het bestemmingsplan voor de Zuid- en Bovenpolder ongeldig werd.
De gemeenteraad nam vorige week een voorbereidingsbesluit, juist om te voorkomen dat zoiets kon gebeuren. Wethouder Piet Sleeking zei dinsdagavond in het stadhuis dat hij hierdoor "onaagenaam verrast" werd. De gevolgen zijn volstrekt onduidelijk.
Zowel burgemeester en wethouders van Dordrecht als een grote meerderheid van de Dordtse Raad lieten vorige week weten te willen stoppen met de plannen voor het Belthure Park, in de volksmond bekend als Golf en Wonen.
Als sinds 2003 lag er het plan om in de polders 220 villa's en dure appartementen te bouwen en een 18 holes golfbaan aan te leggen. Omdat er niets gebeurde en de politieke verhoudingen in Dordt inmiddels totaal anders liggen, is besloten het project te stoppen.
Om te voorkomen dat er op basis van het bestemmingsplan voor de Zuid- en Bovenpoder, dat huizenbouw mogelijk maakt, op de valreep nog plannen zouden worden ingediend, besloot de gemeenteraad vorige week in een geheime vergadering dat onmogelijk te maken.
Het zogeheten voorbereidingsbesluit werd vrijdag officieel van kracht. "Vlak daarvoor bleek er toch een plan te zijn ingediend voor 109 woningen en appartementen, verdeeld over een noordelijk- en een zuidelijk deel van de polders", zei Sleeking.
De gemeente gaat nu onderzoeken of dit plan toch moet worden gehonoreerd òf, als het wordt afgewezen, wat daarvan de financiële gevolgen zijn. Daarover worden geen mededelingen gedaan, maar de schade kan dan in de vele miljoenen euro;'s lopen.
Het schrappen van het Belthure Park kost de gemeente Dordrecht sowieso al ruim vijf miljoen euro, zo werd vorige week bekend. Het gaat dan vooral om grond, die de gemeente al verworven had en veel minder waard is als er niet op gebouwd wordt.
Sleeking weet niet wanneer er duidelijkheid komt over de gevolgen: "De toetsing van de bouwaanvraag zal enkele maanden duren. Pas daarna komt de vraag aan de orde wat de gemeente kan of moet doen en wat de financiële gevolgen zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl