DRUGSHANDEL

Politie Goeree-Overflakkee stuurt sms-bom: 230 contacten uit telefoon van drugsdealer krijgen bericht

De politie zet donderdag een nieuw middel in in de strijd tegen drugsgebruik op Goeree-Overflakkee. Er is een sms-bom verstuurd naar 230 contacten uit een telefoon van een drugsdealer. De telefoon is vorig jaar in beslag genomen tijdens een actie tegen drugshandel.
Met het versturen van de sms-bom richt de politie zich rechtstreeks tot mogelijke klanten van de dealer, die voornamelijk op Goeree-Overflakkee wonen. In de sms staat een link naar hulpverlening. De hoop is dat ze zo sneller een uitweg zien en om hulp vragen.
“In ons werkgebied worden we regelmatig geconfronteerd met de lelijke gevolgen van het gebruik en dealen van drugs”, vertelt de Flakkeese wijkagent Jaco Wilstra. “Op deze manier willen we hen bereiken en wijzen op mogelijkheid om hulp te krijgen om van een eventuele verslaving af te komen en te stimuleren om gezonder te leven."
Eerder in beslag genomen drugs op Goeree-Overflakkee
Eerder in beslag genomen drugs op Goeree-Overflakkee © Politie
Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van Goeree-Overflakkee sluit zich aan bij de woorden van wijkagent Jaco. “Afgelopen maart ondertekenden vele partijen een convenant om samen verslavingsproblematiek aan te pakken op Goeree-Overflakkee. Die aanpak kreeg de naam ‘SamenZien’, met elkáár zien wat er nodig is en in actie komen. Op alle vlakken: op het gebied van handhaving, hulpverlening maar ook op het vlak van bewustwording. Verslaving is er. Die 230 contacten zijn onze inwoners: onze jongeren, buren of familieleden. Daar kunnen en willen we onze ogen niet voor sluiten.”
Landelijk werd zo’n sms-bom al wel ingezet, maar voor de politie Rotterdam-Rijnmond is het de eerste keer. De politie gebruikt de telefoonnummers alleen om eenmalig het bericht te versturen en zegt hiermee binnen de privacyregels te blijven. "We doen verder niks met die nummers en leggen ze ook niet vast", benadrukt de wijkagent. "Qua strafbaarheid kunnen we er niets mee."
Zijn het dan allemaal drugsgebruikers die een berichtje hebben gehad? "Dat weten we niet", zegt Wilstra. "Het was wel een prepaid telefoon, die echt gebruikt werd door de dealer voor zijn handel. Hij had ook nog een tweede gewone telefoon. Maar het kan natuurlijk dat mensen inmiddels zijn afgekickt, het nummer door iemand anders in gebruik is of een vriend de telefoon een keer heeft gebruikt."
De dealertelefoon die in beslag genomen is
De dealertelefoon die in beslag genomen is © Politie
Goeree-Overflakkee worstelt al lang met drugsgebruik op het eiland. Tijdens een groot rioolwateronderzoek werd, relatief gezien, vier keer zoveel speed in het water gemeten dan in Amsterdam.
De politie roept mensen ook op om melding te maken als ze jongeren zien die ergens rondhangen en snel wat uitwisselen met voorbijgangers, als ze een auto zien waar mensen steeds iets ‘afhalen’ of als er veel aanloop is bij een (dichtgeplakte) woning, ook op gekke tijden.